Albanska opozicija: Balkanski Maduro dobiće šta je zaslužio

Opozicija u Albaniji protestovala je jutros zahtevajući ostavku vlade Edija Rame i prevremene parlamentarne izbore, ali i puštanje na slobodu demonstranata koji su uhapšeni tokom jučerašnjeg protesta.

Albanski mediji prenose da je 50 ljudi uhapšeno zbog nasilja i narušavanja javnog reda i mira na jučerašnjem protestu opozicije protiv vlade premijera Edija Rame.

Pristalice opozicije, predvođene Demokratskom strankom, održale su jutros manji protest zbog hapšenja demonstranata i pozvali na veći protest u ponedeljak.

Lider Demokratske partije Ljuljzim Baša je u govoru ispred Direktorata policije u Tirani pozvao na svrgavanje "kriminalne hunte" premijera Edija Rame.

"Maduro Balkana dobiće u ponedeljak na protestu od građana šta je zaslužio. Varvarsko nasilje protiv hiljada demonstranata dobiće svoj odgovor u ponedeljak od ujedinjenih građana. Hvala građanima što su se pridružili našoj borbi ne za moć, već za okončanje kriminalne hunte. Pozivam sve iskrene Albance u našu misiju", rekao je Baša, prenosi Albanijan dejli njuz.

Istakao je da kriminalci koji su ukrali glasove građana i kriminalizovani političari moraju da budu u zatvoru.

Povodom demonstracija, oglasila se delegacija EU u Albaniji. Poručila je da se nasilje ne može tolerisati ni pod kakvim okolnostima i pozvala učesnike demonstracija i njihove političke lidere da pokažu odgovornost. 

Tokom jučerašnjeg protesta u Tirani povređeno je više demonstranata i policajaca, a pristalice opozicije koristile su Molotovljeve koktele i petarde.

Albanska policija ispalila je suzavac kada je grupa demonstranata probila policijski kordon i krenula ka zgradi vlade. Vodeni topovi razjurili su demonstrante.

Opozicija optužuje kabinet premijera za korumpiranost i povezanost sa organizovanim kriminalom, što vlada poriče.

Rama je osudio nasilje, dodajući da je "Albanija oštećena".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 01. мај 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво