Dodik: Odnos Beograda i Prištine pitanje suvereniteta Srbije

Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik kaže da je odnos Beograda i Prištine i način na koji će taj problem biti rešen pitanje suvereniteta i integriteta države Srbije, a ne pitanje za nadrianalitičare ili kvazipolitičare iz regiona, koji bi da dele nekorisne savete, čak i kada im ih niko ne traži, navodi RTRS.

Na pitanje Srne kako komentariše različita tumačenja konferencije u Berlinu posvećene zapadnom Balkanu, posebno ona koja su stizala iz Sarajeva, Dodik je rekao da će zvaničnici iz Republike Srpske učiniti sve da pozicija Srbije ne bude ugrožena i da BiH nastavi da poštuje teritorijalni integritet Srbije, ne priznajući samoproglašeno Kosovo, prenosi RTRS.

"Apelujemo i dalje na važne međunarodne aktere da ne primjenjuju dvostruke standarde na ovako malom prostoru, pa ono što važi za Kosovo da, na primjer, ne važi za Republiku Srpsku. Ne može se reći da nešto nema veze sa nečim, na distanci od svega nekoliko stotina kilometara", naglasio je Dodik.

Dodik je naveo da se poslednjih dana mogu čuti različite izjave o temi razgraničenja u regionu i nepovredivosti granica u kojima je prednjačio predsedavajući Saveta ministara u tehničkom mandatu Denis Zvizdić.

Zvizdić je, prema Dodikovim rečima otišao u Berlin da iznosi svoje lične stavove bez konsultacija sa organom na čijem je čelu.

"Insistirao je da je razgraničenje na Balkanu završeno, plašeći se da bi pitanje Kosova moglo direktno da se odrazi na BiH. Samo nije bio precizan, da li je mislio da je razgraničenje završeno sa Kosovom u Srbiji ili van nje. Ako se Zvizdić plašio za BiH morao bi da zna da je razgraničenje u BiH završeno. Ono je završeno čak između Hrvata i Bošnjaka, stvaranjem kantona", istakao je Dodik.

Dodik je dodao da vlasti u Srpskoj žele da Republici Srpskoj bude vraćen status koji je upisan u Ustavu BiH i Dejtonskom mirovnom sporazumu.

"Ako neko sebi daje za pravo da nam taj status narušava, kako može da misli da mi nemamo pravo da se za taj status borimo. Ako Zvizdić misli da je pitanje Kosova definitivno završeno tako što je Kosovo država izvan Srbije, kako onda nama može da osporava pravo da se borimo za svoj definitivni status", zaključio je Dodik.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 22. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара