Novi Zeland, građani odaju poštu žrtvama

Broj žrtava terorističkog napada na dve džamije u Krajstčerču na Novom Zelandu porastao je na 50. U bolnici je još 34 ranjenih, od čega je 12 u teškom stanju. Policija veruje da je napadač delovao sam.

Novi Zeland ne pamti ovakav zločin. Građani odaju počast žrtvama. Njihova identifikacija, kako kažu zvaničnici, ide sporo i tela će biti predata porodicama do srede.

"Šokirana sam. Ne mogu da poverujem da neko može da ima toliko mržnje u sebi i da tako ubija ljude. Kakav je to čovek. Nema opravdanja za takav zločin. Nasilje ne donosi dobro nikome, bez obzira na veru i boju kože", kažu stanovnici Novog Zelanda. 

Premijerka je posetila jednu od napadnutnih džamija - razgovarala je sa onima koji su izgubili najdraže i predstavnicima muslimanske zajednice.

Nešto kasnije na konferenciji za novinare saopštila je da je minut pre napada dobila manifest napadača Brentona Taranta u kojem govori o sebi, svojoj ideologiji i planovima za napad i da ga je primilo još 30 osoba. Najavljuje oštriji zakon za kontrolu oružja.

Džasinda Arden kaže da je broj žrtava porastao na 50, a 34-oro ljudi je zadržano u bolnicama, 12 je i dalje u kritičnom stanju.

Policija veruje da je napadač delovao sam. Još nema dokaza da je troje uhapšenih umešano u zločin.

"Vreme od zločina je traumatično za sve nas, posebno za one koji su izgubili svoje. Radimo zajedno sa predstavnicima mulsimanske zajednice da ublažimo bol i pomognemo koliko možemo", kaže Veli Homaha iz policije Novog Zelanda.

Napadač se juče pojavio pred sudom, vratiće se ponovo u sudnicu 5. aprila kada će optužnica biti proširena.

Na Novom Zelandu su pojačane mere bezbednosti, a policija je raspoređena ispred džamija u Krajstčerču. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 31. мај 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије