Tajani ponovo na udaru zbog kontroverznih izjava, hvalio Musolinija

Predsednik Evropskog parlamenta ponovo se našao na meti kritika nakon što je rekao da je fašistički lider Benito Musolini uradio dobre stvari za Italiju.

Antonio Tajani je, učestvujući u jednoj italijanskoj TV emisiji rekao da je "Benito Musolini uradio pozitivne stvari za Italiju sve dok nije ušao u rad protiv celog svete sledeći Hitlera, dok nije promovisao rasističke zakone", piše Politiko citirajući italijanske medije.

"U jednom moramo biti objektivni. Ja nisa fašista, nikada nisam bio i ne delim njegove politička uverenja. Ali, budimo iskreni – izgradio je puteve, mostove, zgrade... obnovio mnoge delove naše Italije", rekao je Tajani i dodao da su rat i rasizam loše stvari koje je Musolini uradio. 

Usledile su salve kritika na Tviteru da je Tajani fašista, na šta je predsednik EP odgovorio da "kritičare treba da bude sramota jer manipulišu onim što je rekao o fašizmu".

"Uvek sam bio tvrdokorni antifašista. Neću nikome dozvoliti da sugeriše suprotno. Fašistička diktatura, rasistički zakoni i smrt koju je fašizam uzrokovao, najtamnije su stranice u italijanskoj i evropskoj istoriji", odgovorio je predsednik EP.

To, međutim, nije impresioniralo njegove protivnike, piše Politiko.

Udo Bulman, lider socijalista u Evropskom parlamentu, rekao da ne može da poveruje šta je Tajani rekao o Musoliniju.

"Kako je predsednik EP propustio da prizna prirodu fašizma? Treba nam brzo razjašnjenje", napisao je Bulman na Tviteru a kritikama su se uskoro pridružile i druge kolege iz Parlamenta – Lin Bojlan iz Irske, Tonino Picula iz Hrvatske.

Ovo nije prvi put da je Tajani izazvao salve kritika. On je prošlog meseca nazvao Istru i Dalmaciju italijanskim.

"Živeo Trst, živela italijanska Istra, živela italijanska Dalmacija", rekao je Tajani u govoru povodom Dana sećanja na žrtve egzodusa iz Istre, Rijeke i Dalmacije.

Hrvatski evroparlamentarac Tonino Picula smatra da ovo nisu "izlovani incidenti".

"Nedavno prizivanje da su Istra i Dalmacija italijanski, nije pojedinačna epizoda, već politička platforma", smatra Picula.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво