Lakše i brže prijavljivanje sezonskih radnika

U Užicu je, u organzaciji Republičke privredne komore, NALED-a, GIZ-a i nadležnih ministarstava održana obuka za korišćenje portala www.sezonskiradnici.rs. Obuka je namenjena zaposlenima u lokalnim samoupravma i poljoprivrednim proizvođačima koji angažuju sezonske radnike.

Dok su sezonski radnici angažovani tokom januara u delu Vojvodine i okolini Leskovca, a prijavljivani putem portala szonski radnici već ostvarili prava iz invalidskog, penzionog i zdravstvenog osiguranja, proizvodđači malina iz užičkog kraja, neupućeni su i da je donet Zakon o pojednostavljenom angažovanju sezonskih radnika.

"Mi kao Udruženje nismo uopšte bili obavešteni o izradi ovog zakona, ovaj zakon je katastrofalan, pogotovu u malinarstvu", kaže Milan Đukić, predsednik Saveza udruženja "Srpska malina".

"Samo je radnik zaštićen, mi ništa, ako je kaže bio do 10 sati, ili iza toga, pa ga odjaviš, dužan si da mu isplatiš celu dnevnicu da ide, drugo, ako nisi zadovoljan posle nekoliko dana isplati ga pa on može da ide", navodi Radovan Lukić poljoprivrednik iz Trešnjevice kod Arilja.

"Ništa nema što štiti mene kao čoveka koji sam tu malinu spremio za berbu, donio je do berbe i treba da berem, ništa me ne štiti, samo problemi", žali se Milija Poledica, poljoprivrednik iz Trešnjevice kod Arilja.

Sve primedbe predstavnici NALED-a, preneće zakonodavcu, istakavši prednosti novog Zakona kako bi se i rad na poljoprivredi uveo u legalne tokove.

"Ovim se zakonom teži pojednostavljenju registracije radnika, imajući u vidu da je do sada za prijavu sezonskih radnika bilo potrebno oko 5 sati mesečno, a primena ovog zakona omogućava prijavu radnika za svega nekoliko minuta, da mogu da koriste svoja prava iz penzijskog, invalidskog i zdravstvenog osigranja, a da poslodavci legalno posluju", objašnjava Dušan Radovanović iz NALED-a.

U ovdašnjim malinjacima počeli su prolećni radovi za koje je sve teže naći radnike, kažu proizvođači, dodajući i da im novi Zakon, a ni portal, neće biti od velike pomoći.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара