Novinarki "Vijesti" Oliveri Lakić nagrada "Hrabra žena"

Novinarki "Vijesti" Oliveri Lakić uručena je međunarodna prestižna nagrada "Hrabra žena", koju dodeljuje američki Stejt department. Ovo prestižno priznanje Lakićevoj je, na svečanosti u Stejt departmentu u četvrtak uručila prva dama Sjedinjenih Američkih Država Melanija Tramp.

Olivera Lakić je jedina novinarka i jedna od dve Evropljanke koje su nagrađene ove godine. Nagrađene su još i žene iz Irske, Bangladeša, Burme, Džibutija, Egipta, Jordana, Perua, Šri Lanke i Tanzanije.

"Žene koje vidimo danas su simbol hrabrosti. One se bore za ljudska prava u nekim od najopasnijih delova sveta i, iako gurnute kroz rodne stereotipe, služile su većem dobru. Ove hrabre žene bore se za bolje živote najugroženijih. One su uzori sledećim generacijama, a kroz svoj posao ohrabruju žene u celom svetu", kazala je Melanija Tramp.

Nagrada "Hrabra žena" Oliveri Lakić i ostalim dobitnicama posredno ukazuje i na opasan ambijent u kojem one pokušavaju da profesionalno rade svoj posao.

Olivera Lakić radeći u Vijestima od 2002. godine napisala je brojne istraživačke tekstove iz oblasti korupcije i organizovanog kriminala. Zbog svog istraživačkog rada o korupciji i organizovanom kriminalu jedanput je pretučena a drugi put ranjena iz vatrenog oružja dok se vraćala kući s posla, ispred zgrade u kojoj živi.

"Ne znam da li da budem srećna ili tužna što sam dobila jedno ovakvo prestižno priznanje. Žalosno je da u mojoj Crnoj Gori novinar mora da bude hrabar da bi se bavio svojim poslom", kazala je Lakićeva  za Radio Slobodna Evropa.

Glavni urednik Vijesti Srdan Kosović kazao je da je nagrada Lakićevoj satisfakcija i za čitavu redakciju.

"Sa druge strane, žalosno je što se zvanična Crna Gora nije sjetila da nagradi Lakićevu, i ne samo to, već nisu rasvetljeni do kraja slučajevi brojnih napada na novinarku a nisu se bavili ni rezultatima njenog istraživačkog rada i rasvetljavanja kriminala o kom je Olivera pisala", rekao je glavni urednik Vijesti.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво