Tači: U politici je važno biti kreativan

Kosovski predsednik Hašim Tači izjavio je da je "mekši" po pitanju tarifa na srpsku robu od kosovskog premijera Ramuša Haradinaja, ali i da prištinske vlasti pričaju "jednim glasom".

"Svi su za dijalog, za pregovore i za sporazum", rekao je Tači za briselski portal Politiko, odgovarajući na pitanje da li se "Kosovo obraća u dva glasa".

Politiko navodi da je Tači taj odgovor dao na engleskom jeziku, iako je pre toga odgovarao na albanskom, a njegove stavove preneo je u okviru opširnog teksta, koji obuhvata i razgovore njihovog novinara sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, kosovskim premijerom, kao i predsednikom Crne Gore Milom Đukanovićem, obavljene tokom trajanja Minhenske bezbednosne konferencije proteklog vikenda.

Briselski portal takođe ističe da je Tači razgovarao sa malom grupom novinara, uključujući i njihovog, "u hodniku minhenskog hotela", za razliku od razgovora sa srpskim predsednikom, koji je Politiko obavio u salonu za sastanke.

U tekstu, u kojem je Tači predstavljen kao "bivši politički vođa gerilske grupe Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), koja se borila protiv srpske vlasti", ocenjuje se da se on "nalazi u nezgodnoj situaciji".

"Prošle godine on je pokrenuo ideju 'korekcije granice', prema kojoj bi deo teritorije Kosova mogao da bude razmenjen kako bi se obezbedio sporazum. Ali, sporazum se nije ostvario i njegov rival Haradinaj, bivši komandant OVK, zadobio je javnu podršku za nametanje tarifa Srbiji i odbacivanje mogućnosti bilo kakve promene granice", piše u tekstu.

"Iako je kosovski parlament sada utvrdio pregovarčku platformu koja isključuje promenu granica, Tači je odbio da kaže da ova ideja više nije u opticaju", navodi portal.

"Mi moramo da dođemo do sporazuma oko toga gde je granica i priznamo jedni drugima granicu", rekao je Tači.

Tači je, kaže Politiko, "nagovestio da bi se tarifama na srpsku robu moglo pozabaviti u paralelnom procesu, dok bi se razgovori o mirovnom sporazumu nastavili".

"U politici je važno biti kreativan", rekao je Tači.

Navodi se da se "Tači verovatno oslanja na međunarodni pritisak kako bi se Haradinaj naterao da odustane od tarifa i pomoglo da se obezbedi da on (Tači) zadrži veliki glas u bilo kakvim pregovorima sa Beogradom".

"Moramo da slušamo savet SAD i EU", zaključio je Tači.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво