Godišnjica zločina u Livadicama

Na današnji dan pre 18 godina u napadu na autobus "Niš ekspresa" u Livadicama kod Podujeva, poginulo je dvanaestoro i povređeno četrdeset troje raseljenih Srba dok su išli na Zadušnice u Gračanicu. Za zločin niko nije odgovarao! Osumnjičeni Fljorim Ejupi, nakon više godina suđenja, oslobođen je usled nedostatka dokaza. Euleks je zatvorio slučaj.

Pre 18 godina aktivirana je mina na magistralnom putu u blizini Podujeva. U napadu je na licu mesta poginulo desetoro ljudi, a još dvoje je povredama podleglo kasnije.

Najmlađa žrtva nerasvetljenog zločina u Livadicama bio je dvogodišnji Danilo Cokić. Nastradali su i njegovi roditelji. 

Gordana Đorić koja se nalazila u prvom autobusu koji je usled eksplozije prepolovljen  navodi da su joj slike tragedije i nakon 18 godina sveže.

"Sve one slike koje sam videla tog dana, kad se to desilo, toliko su sveže, jednostavno smatram dok sam živa da neće izbledeti. Strašno je što vinovnici tog događaja nisu pronađeni", navodi Đorićeva.

Među nastradalima je i Mirjana Dragović. Njoj i ostalim poginulima, u Lapljem selu služen je parastos.

"Čini mi se sa godinama da je bol veći. Ja sam rekla, u početku se, valjda, nadate nekoj pravdi, očekujete da se krivci privedu, da se pokaže prstom na njih, a kako godine prolaze ta pravda je sve sporija, i više je i neočekujem. Kosovo i Metohija je postao prostor gde se ne poštuje nikakva civilizacijska pravda, gde se ne poštuje pravda, gde sve može i sve je dozvoljeno", ističe Jelena Dragović.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju od Međunarodne zajednice i Prištine zahteva da ponovo budu otvorene istrage svih zločina nad srpskim narodom i drugim nealbancima, ističući da dok god to ne bude učinjeno, južna srpska pokrajina će biti utočište i sigurna zona za zlikovce i teroriste.

"Naša je obaveza da ne stanemo dok svi zločini na KiM ne budu rešeni. Jedino tako možemo da imamo sigurnu budućnost, odnosno budućnost na ovim prostorima", navodi Srđan Popović, predsednik opštine Gračanica.

Vrhovni sud Kosova je u drugostepenom postupku oslobodio Fljorima Ejupija, jedinog osumnjičenog za ubistvo 120-oro i ranjavanje 43-je Srba, koji su bili u autobusu "Niš ekspresa".

Policajci Unmika, koji su vodili prvu istragu, tvrdili su da su iza drveta, nekoliko desetina metara od mesta eksplozije, pronađeni opušci na kojima je identifikovan Ejupijev DNK. 

U napadu su poginuli – Sunčica Pejčić, Živana Tokić, Slobodan Stojanović, Mirjana Dragović, Nebojša, Snežana i Danilo Cokić, Veljko Stakić, Nenad Stojanović, Milinko Kragović, Lazar Milkić i Dragan Vukotić.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 01. мај 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво