Raste broj obolelih od gripa u Čačku, šest pacijenata u teškom stanju

Posle Niša, Pirotskog i Zlatiborskog okruga, epidemija je juče prijavljena i u Moravičkom okrugu. Broj obolelih od gripa u Čačku raste naročito u prethodne dve nedelje. Starija žena koja je primljena u čačansku bolnicu juče popodne preminula je tokom noći. Na intenzivnoj nezi je šest pacijenata, od kojih je dvoje životno ugroženo.

Povećan je priliv pacijenata iu Opštu bolnicu u Čačku, naročito u službu grudnog odeljenja i urgentne službe. Na odeljenju intenzivnog lečenja je šest pacijenata – četiri pacijenata su na mehaničkoj ventilaciji i u veoma teškom su zdravstvenom stanju a dva pacijenta su životno ugrožena i pod neprekidnim su nadzorom.

Portparol Opšte bolnice u Čačku doktorka Biljana Kočović rekla je, gostujući u Dnevniku RTS-a, da je zdravstveno stanje pacijenata na intenzivnoj nezi uglavnom nepromenjeno.

"Dvoje pacijenata su u ozbiljnom zdravstvenom stanju, životno su ugroženi i borba za njihov život traje iz minuta u minut. Kada je o ostalim pacijentima reč, možemo da kažemo da je napravljen korak unapred, ka poboljšanju. Međutim, njihovo stanje je i dalje ozbiljno", ističe dr Kočović.

Kod jednog od pacijenata je i laboratorijski potvrđeno prisustvo virusa gripa, a za ostale se još čekaju rezultati.

Sinoć je u čačanski bolnicu primljena starija žena u teškom stanju, takođe sa znacima respiratorne infekcije.

"Borba za njen život je u toku kasnih noćnih sati, nažalost, izgubljena. Reč je o starijoj pacijentkinji, 86 godina, hroničnom bolesniku, znači već je imala bolesti koje su kompromitovale novonastalu situaciju", objašnjava dr Kočović.

Upitana za kliničku obdukciju dvoipogodišnjeg mališana koji je u subotu preminuo u čačanskoj bolnici, dr Kočović je rekla da će o rezultatima biti obaveštene sve nadležne institucije.

U čačanskoj opštoj bolnici posete su zabranjene od juče u podne. U Moravičkom okrugu laboratorijski je potvrđen virus gripa tipa AH1 kod tri pacijenta.

Prema informacijama Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut", od posledica virusa gripa u Srbiji do sada je umrlo 18 ljudi, a prijavljeno je oko 85.000 građana sa oboljenjima sličnim gripu. Među prijavljenim slučajevima je najviše dece uzrasta do četiri godine.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво