Predsednički izbori u Makedoniji 21. aprila

Predsednik makedonskog Sobranja Taljat Džaferi, u skladu sa zakonskim obavezama, potpisao je rešenje o raspisivanju predsedničkih izbora, koji će biti održani 21. aprila.

Političke partije do sada nemaju zvanično objavljeno kandidate za predstojeće predsedničke izbore. Dve najveće stranke, Socijaldemokratski savez i VMRO-DPMNE, biraju kandidate putem javnih oglasa.

Iz vladajućeg Socijaldemokratskog saveza saopštili su da je izbor kandidata u toku, a da će zvanični odabir biti na partijskom kongresu 3. marta.

Na javni oglas VMRO-DPMNE prijavilo se 10 kandidata, a favoriti za predsedničkog kandidata ove stranke su univerzitetska profesorka Gordana Siljanovska Davčeva i poslanik Vlatko Gjorčev.

Kandidat će biti saopšten na partijskoj konvenciji 16. februara.

Iz albanske stranke DUI kažu da je njihov stav da nastupe sa svojim kandidatom, ali ostavljaju mogućnost da se pre isteka roka postigne i drugo rešenje.

Ova stranka je prethodno predložila zajedničkog "konsenzualnog" kandidata koji će podržati Socijaldemokratski savez i DUI, kako bi, kako navode iz ove stranke, kandidat bio prihvatljiv i za makedonske i za albanske glasače.

Manje stranke iz makedonskog i albanskog bloka najavili da će na izborima izaći sa svojim kandidatima.

Mandat aktuelnog predsednika Makedonije Đorđa Ivanova završava se 12. maja.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво