Tramp ne odbacuje mogućnost slanja vojske u Venecuelu

Američki predsednik Donald Tramp rekao je da postoji mogućnost slanja vojske u Venecuelu i da je odbio zahtev predsednika Nikolasa Madura za sastanak. Potpredsednica Venecuele Delsi Rodriges osudila Trampovu izjavu.

Govoreći o mogućem slanju vojske u Venecuelu, Donald Tramp je u intervjuu Si-Bi-Esu rekao da je "to svakako opcija".

Prema Trampovim rečima, Maduro je tražio sastanak s njim, ali ga je on odbio jer su "daleko odmakli u tom procesu".

U istom intervjuu, predsednik SAD je rekao da je važno zadržati američku vojnu bazu u Iraku kako bi Vašington mogao da izbliza motri na Iran, jer je ta zemlja "istinski problem".

Na pitanje da li to znači da želi da bude u mogućnosti da napadne Iran, Tramp je odgovorio: "Ne, samo želim da imam mogućnost da motrim na Iran".

Prema njegovim rečima, SAD su potrošile čitavo bogatstvo na bazu u Iraku koja je "na savršenoj lokaciji sa koje se može motriti na različite delove uzburkanog Bliskog istoka".

U intervjuu za Si-Bi-Es, Tramp je takođe branio svoju odluku o povlačenju trupa iz Sirije, ali je odbio da kaže kada bi povlačenje trebalo da dogodi.

Kako je naveo, neke od snaga koje se povlače iz Sirije biće prebačene u bazu u Iraku i "na kraju će neke biti vraćene kući".

Prema Trampovim rečima, američke trupe će se, ako treba, vratiti u Siriju. "Imamo veoma brze avione, odlične teretne avione. Možemo se vratiti veoma brzo", istakao je američki predsednik.

Rekao je i da planira da zadrži mali kontingent trupa u Avganistanu "u obaveštajne svrhe" kako bi, u slučaju potrebe, tamo nešto preduzeo.

"Tamo smo već 19 godina. Želim da se borim, da pobedim i da naše sjajne trupe vratimo kući... Vreme je. Videćemo i šta se događa s talibanima. Oni žele mir, umorni su, svi su umorni. Ne volim beskonačne ratove", zaključio je Tramp.

Karakas: SAD žele da se domognu resursa Venecuele

Potpredsednica Venecuele Delsi Rodriges izjavila je da Karakas osuđuje izjavu Donalda Trampa.

"Ne prihvatamo ovakve izjave američkog predsednika. Iza njih stoji skriveni motiv, a to je želja da se domognu bogatih resursa Venecuele", rekla je Rodrigesova u izjavi ruskim novinarima.

Uverena je da je vlada njene zemlje u stanju da reši političku krizu bez mešanja sa strane, mirnim sredstvima i u skladu sa ustavom, prenela je agencija Tas.

"Suverenitet nije predmet rasprave, suverenitet je ono što se mora braniti", poručila je Delsi Rodriges.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара