Episkopska knjižnica u Pakracu najveća srpska biblioteka u dijaspori

Rekonstrukcija stare episkopske biblioteke u Pakracu, koju je osnovao patrijarh Arsenije Treći Čarnojević, privodi se kraju, a vraćene su i knjige i ikone koje su sklonjene od ratnih razaranja devedesetih godina. U jednoj od najvrednijih srpskih biblioteka u dijaspori čuva se više od dvadeset hiljada knjiga, među kojima su i rukopisi stari više od hiljadu i po godina.

Eparhijska biblioteka druga je u svetu po broju ranih srpskih štampanih knjiga, srbulja, a od nekadašnjih trideset osam rukopisnih knjiga sačuvana je trideset jedna. Uz to, ima na hiljade knjiga iz osamnaestog i devetnaestog veka na mnogim evropskim jezicima.

 

Dva puta je sklanjana od ratnih dejstava i dva puta vraćana svom vlasniku - Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

„Mi smo prije godinu dana, u saradnji sa mitropolitom zagrebačko-ljubljanskim Porfirijem, kod koga se nalazila naša biblioteka, vratili drevnu episkopsku knjižnicu u Pakrac - kako se nazivala u to vreme - i kako će biti njeno drevno ime u Pakracu. U velikoj saradnji Ministarstva kulture Republike Hrvatske uradili smo depo svetske klase, gde se nalazi biblioteka”, ističe vladika sremski Jovan. „Tu su naši rukopisi i štampane knjige, i ovo je druga biblioteka u svetu po broju naših štampanih knjiga, kao i ikone sa ikonostasa u Velikim Bastajima i lisičinama koje su spomenik kulture i koje su vraćene u Slavoniju.”

 

Poslednjih godina, od kada je počela obnova buduće biblioteke, ponovo se vraćaju i ikone koje su takođe bile sklonjene tokom proteklog rata, u samoj obnovi je u znatnoj meri pomogao i Grad Beograd.

 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 30. мај 2024.
17° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије