Još bez odluke o evakuaciji Jasenovika zbog pretakanja amonijaka

Selo Jasenovik priprema se za evakuaciju zbog pretakanja tečnog amonijaka iz voznih cisterni koje su se prošle nedelje prevrnule na pruzi Niš–Zaječar. Iako se očekivalo da Štab za vanredne situacije na današnjoj sednici odluči o evakuaciji, to se nije dogodilo.

Štab za vanredne situacije grada Niša zahteva od "Železnica Srbije" i drugih subjekata koji imaju zakonsku obavezu da prethodno detaljno razmotre nastalu situaciju i primene rešenje sanacije koje je najbezbednije po živote i zdravlje ljudi, domaćih životinja i životnu sredinu, saopšteno je nakon sednice.

Ističu da su oni spremni da zbrinu stanovništvo i životinje iz potencijalno ugrožene zone – pošto od nadležnih dobiju obaveštenje da su se stekli svi potrebni tehnički i bezbednosni uslovi za izvođenje operacije.

U Štabu kažu da su u stalnom kontaktu sa meštanima sela Jasenovik i da će ih blagovremeno obavestiti o daljim postupcima i aktivnostima.

Tanjugu je prethodno u Železnicama rečeno da će njihova infrastruktura sutra podići prvu cisternu na kolosek u Jaseniku, uz maksimalne mere bezbednosti i opreza.

Obavezni smo da postupamo prema odlukama Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije i sve što oni budu odlučili i naložili u tom slučaju primenićemo i poštovati u potpunosti, rekao je Nenad Stanisavljević iz "Infrastrukture železnice Srbije".

To preduzeće će danas, kako je rekao, postaviti pomoćni kolosek sa koga će dizalica moći da pristupi podizanju prve cisterne.

"Za sutra je planirano podizanje prve cisterne na kolosek. Prema procenama, biće potrebno oko šest sati za realizaciju tog posla. Nakon toga, biće postavljen pomoćni kolosek i za podizanje druge cisterne", rekao je Stanisavljević.

Dve cisterne sa amonijakom iskliznule su u subotu, 19. januara, između stanica Crveni krst i Svrljig. Tom prilikom niko nije povređen, niti je bilo opasnosti po ljude i životnu sredinu.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво