"Srbija posvećena evrointegracijama, Kosovo najvažnije političko pitanje"

Premijerka Ana Brnabić rekla je da Srbija ostaje posvećana evorpskim integracijama, bez obzira na izazove koji čekaju Evropsku uniju u 2019. godini, poput Bregzita i izbora za EP. Ona je istakla da će Srbija nastaviti da radi na reformama. Evropske integracije podržava 55 odsto građana Srbije, rekla je ministarka Jadranka Joksimović.

Ana Brnabić je na sednici Nacionalnog konventa o EU rekla da je Kosovo najvažnije političko pitanje koje Srbija mora da reši zbog sebe, a ne zato što je neko uslovljava.

Srbija će, kazala je, nastaviti da bude pouzdan i predvidiv partner Briselu te da će nastaviti i strukturne reforme koje su započete i u kojima su postignuti veliki rezultati.

Navela je da je Srbija u 2018. godini imala rast 4,4, odsto, da je nezaposlenost pala na 11,3 odsto, da su finansije stabilne već tri godine, te da je javni dug pao na oko 50 odsto BDP. 

“Ove godine će strane investicije dostići oko tri milijarde evra što znači da se Srbija posmatra kao predvidivo i stabilno poslovno okruženje”, rekla je Brnabić i dodala da je pred Srbijom rešavanje problema preduzeća u većinskom ili potpunom državnom vlasništvu.

Premijerka je rekla da se moraju nastaviti strukturne ekonomske reforme, da je najteži deo završen, te da se zato ušlo u još jedan aranžman sa MMF, takozvani aranžman "čuvarkuća". 

"Imaćemo potpuni fokus na reformi poreske uprave, a još veći na gušenju sive ekonomije, koja po nekima dostže i do 30 odsto”, rekla je Brnabić.

Akcenat je i na vladavini prava, bez koje sve reforme padaju u vodu, jer su nezavisno sudstvo i borbe protiv kriminala i korupcije takođe stub ekonomskih reformi koje će omogićiti jednakost svih građana. 

Rekla je i da je fokus vlade da se krene u transformaciju ekonomije zasnovane na investicijama na ekonomiju zasnovanu na inovacijama i znanju i da je to jedina šansa da se napravi korak od sedam mislja i ostvari osnov za brz i održiv ekonomski rast, poptu rasta u Irskoj, čija je ekonomija zanosvana samo na inovacijama, a ima godišnju stopu rasta od devet odnosno 10 odsto. 

Osnova za to, kazala je, reforma obrazovnog sistema i modernizacija obrazovanja, što je i priorite ove vlade.

Brnabić je navela da su ulaganja u infrastrukturu u obrazovanju 100 miliona evra. Istakla je da država ulaže i u zdravstvo, uvećanje prava radnika, te socijalne karte, poljoprivredu.

Premijerka je kazala da će uvođenje socijalnih karata pomoći regulsisanje socijalnih davanja.

"Kako se ne bi desilo da sa audijem A8 dolaze po socijalnu pomoć, što se sada dešava", rekla je Brnabić. Ona je istakla važnost saradnje sa civilnim društvom i Nacionalnim konventom.

EU integracije podržava 55 odsto građana Srbije

Evropske integracije podržava 55 odsto građana Srbije, rekla je ministarka evropskih integracija Jadranka Joksimović, koja je predstavila najnovije šestomesečno istraživanje tog ministarstva, urađeno prema standard Evrobarometra.

Joksimović je rekla da je istraživanje pokazalo stabilnu podršku građana evropskim integracijama, budući da su i u julu prošle godine odgovori na pitanje da li biste na referendumu podržali ulazak Srbije u EU bili gotovo identični kao i u decembarskom istraživanju. 

Ona je na sednici Nacionalnog konveta o EU rekla da je istraživanje pokazalo i da 75 odsto građana podržava reformski proces u Srbiji nevezano za evorposke integracije, šsto je napredak u odnosu na prethodno istraživanje iz jula, kada je taj proceš podržavalo 68 odsto građana.

Kad je reč o dijalogu Beograda i Prištine, 64 dsto građana smatra da bi taj problem trebalo da se rešava nezavisno od toga da li to traži Evropska unija, što, kaže ministarka, pokazuje zrelost našeg društva.

"To je dobar pokazatelj da su ljudi osnažili kod sebe racionalnu dimenziju percepcije EU u odnosu na emocionalnu, koja nije do kraja u saglasju sa racionalnom, to pokazuje zrelost našeg društva, da su građani svesni procesa koji se dugo vodi. To je zrelost i racionalan pristup koji odlikuje stavove većine građana Srbije u odnosu na proces evroskih integracija", rekla je Joksimović.

Rekla je i da istraživanje pokazuje da bi građani želeli da budu više informisani o politici prema mladima, obrazovanju, socijalnoj politici, zaštiti potrošača, fondovima EU i konkretnim projektima koji se iz njih finansiraju.  

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 25. мај 2024.
18° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије