Plan Putinove posete, dolazak uz pratnju "migova" Vojske Srbije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić će na Aerodromu "Nikola Tesla" u četvrtak dočekati šefa ruske države Vladimira Putina. Biće to 14. susret dvojice lidera. Ova poseta se u Beogradu, ali i u međunarodnim krugovima vidi kao jedan od najznačajnijih političkih susreta u trenutku kada je sve bliža mogućnost direktnog angažmana vodećih svetskih sila u rešavanju kosovskog problema.

Prema zvaničnom programu posete, avion Vladimira Putina će, kako Tanjug saznaje, kroz vazdušni prostor Srbije, do sletanja na Aerodrom "Nikola Tesla" pratiti "migovi" Vojske Srbije.

Predsednik Vučić će na aerodromu lično dočekati i pozdraviti svog ruskog gosta, a potom će se zajedno uputiti na Groblje oslobodilaca Beograda, gde će položiti vence oslobodiocima Beograda i na Spomenik crvenoarmejcu.

Posle toga, Putinu će, uoči zvaničnih razgovora, ispred Palate "Srbija" biti priređen svečani doček.

Ruski predsednik će, na putu do sale za sastanak, imati priliku da u društvu svog domaćina, predsednika Vučića, obiđe izložbu "Srpsko-ruske veze u dokumentima Arhiva Srbije od 1804. do 1918".

Sledi zatim sastanak dva predsednika u takozvanom užem formatu, kada će se Vučiću pridružiti sa srpske strane premijerka Ana Brnabić, kao i potpredsednici Vlade i ministri Ivica Dačić i Nebojša Stefanović, a potom će sastanak biti nastavljen u širem formatu.

Prema informacijama Tanjuga, Vučić i Putin imaće i tet-a-tet sastanak, za koji je planirano 15 minuta.

Jedan od svečanijih trenutaka ove posete biće onaj kada će predsednik Rusije uručiti predsedniku Vučiću Orden Aleksandra Nevskog, posle čega će se dva predsednika obratiti javnosti.

Aleksandar Vučić biće potom domaćin Putinu na svečanom ručku, kojem će, pored zvaničnika dve zemlje prisustvovati i jedan broj uglednih zvanica, javnih ličnosti, poput Emira Kusturice, glumca Miloša Bikovića i drugih.

Za građane Beograda i Srbije svakako će biti najatraktivniji zajednički odlazak predsednika Vučića i Putina u Hram Svetog Save, gde će im se, u obilasku kripte i centralnog dela, pridružiti patrijarh Irinej.

Formalno, to je program susreta, čije će poruke i dogovori sigurno biti dalekosežniji i značajniji nego što se može zaključiti na osnovu zvanične agende.

Potpisivanje brojnih sporazuma

Tokom radne posete Putina Srbiji biće potpisan čitav niz važnih sporazuma i memoranduma o razumevanju, kao i plan konsultacija Ministarstava spoljnih poslova dve zemlje za 2019/2020. godinu, koji će parafirati ministri Sergej Lavrov i Ivica Dačić.

Među važnijim sporazumima je i onaj koji se odnosi na korišćenje atomske energije u mirnodopske svrhe, a svoje potpise će staviti generalni direktor "Rosatoma" Aleksej Lihačov i ministar zadužen za inovacije u Vladi Srbije Nenad Popović.

Planirano je i da Popović potpiše memorandum o razumevanju o rusko-srpskoj saradnji u oblasti razvoja digitalnih tehnologija, kao i memorandum o rusko-srpskoj saradnji u oblasti razvoja inovacija u sektoru električne energije.

Biće potpisan i memorandum o razumevanju o rusko-srpskoj saradnji u oblasti istraživanja i korišćenja kosmičkog prostora u mirnodopske svrhe, a parafiraće ga generalni direktor "Roskosmosa" Dmitrij Rogozin i ministar Nenad Popović.

Istovremeno, biće potpisan i sporazum o saradnji u renoviranju s povećanjem kapaciteta hidroelektrane "Đerdap 2", između kompanija "Silovije mašini" i "Elektroprivrede Srbije", kao i memorandum o rusko-srpskoj saradnji u sektoru električne energije, navodi Sputnjik.

Ministar industrije i trgovine Rusije Denis Manturov i ministar ekonomije Srbije Goran Knežević potpisaće memorandum o međusobnom razumevanju između dva ministarstva u vezi sa lokalizacijom industrijskih proizvoda na teritoriji Srbije uz učešće ruskih kompanija.

U oblasti infrastrukture, generalni direktor "Ruskih železnica" Oleg Belozjorov i zamenica predsednika vlade i ministarka za infrastrukturu Srbije Zorana Mihajlović potpisaće memorandum između otvorenog akcionarskog društva "Ruske železnice" i Republike Srbije o zajedničkoj realizaciji projekata tekućeg servisiranja objekata železničke infrastrukture na teritoriji Republike Srbije.

Ministri rada dveju zemalja, Maksim Topilin i Zoran Đorđević, potpisaće administrativni sporazum o socijalnom osiguranju, protokol o razmeni ratifikacionih povelja o stupanju na snagu Sporazuma između Rusije i Srbije o socijalnom osiguranju, kao i memorandum o međusobnom razumevanju o saradnji u oblasti socijalne zaštite.

Važni sporazumi biće potpisani i sa kompanijom NIS, između ostalog, memorandum o strateškoj saradnji između Moskovskog državnog instituta za međunarodne odnose MIP-a Rusije, memorandum o strateškoj saradnji između Ruskog državnog univerziteta za naftu i gas i NIS, kao i sličan memorandum sa sanktpeterburškim rudarskim univerzitetom.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво