"Nastavićemo da brinemo o ženama i u narednoj godini"

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević i državna sekretarka Stana Božović, poslednjeg dana u 2018. godini, obišli su Sigurnu kuću u Beogradu i poručili da će se briga o ženama nastaviti i u narednoj godini sa još većim intenzitetom i boljim rezultatima.

"Zadovoljni smo onim što smo videli u ovoj Sigurnoj kući, odnosno uslovima i brigom koja je posvećena ženama koje ovde borave. Trudićemo se da pomoć koja im se pruža bude svakim danom sve veća i efikasnija", rekao je Zoran Đorđević.

Đorđević je istakao da će krupni korak u pružanju adekvatne pomoći ovim ženama biti i donošenje Zakona o socijalnom preduzetništvu, za koji očekuje da se na proleće nađe u skupštinskoj proceduri.

"Tokom 2018. godine, radili smo i postigli dosta kada je u pitanju briga o ženama. Obišli smo veliki broj sigurnih kuća želeći da se uverimo u kakvim uslovima borave. Želeli smo da porazgovaramo sa ženama koje su pretrpele nasilje i vidimo na koji način možemo da im pomognemo. To ćemo nastaviti da radimo i u narednoj godini", rekao je Đorđević.

Ističe i da je jedan od rezultata rada Ministarstva i šesta nacionalna SOS linija za žene sa iskustvom nasilja, koja je otvorena 28. decembra, a iza koje stoji Republika Srbija.

Prema njegovim rečima, osobe koje tamo rade, obučene su i licencirane, kako bi dale najbolju podršku i savete žrtvama nasilja.

"Žene u Sigurnim kućama nisu same"

Državna sekretarka Stana Božović poručila je da žene koje su u Sigurnim kućama moraju da znaju da nisu same i da država brine o njima, kao i da se zalaže za njihovo ekonomsko osnaživanje.

Posebno je istakla da je otvaranje SOS telefona, jedna od najvažnijih komponenti Istanbulske konvencije i Konvencije Saveta Evrope, konvencije za sprečavanje nasilja i borbe protiv nasilja, konvencije koja je u Srbiji stupila na snagu u avgustu 2014. godine.

Kako kaže, SOS linija neće biti samo kol centar, već će pružati potpunu uslugu i podršku od strane stručnih ljudi onima koji se budu javljali.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво