Centri za žrtve seksualnog nasilja u sedam gradova Vojvodine

Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo je tokom prethodne tri godine sproveo projekat "Zaustavi-Zaštiti-Pomozi - Snažniji institucionalni odgovor na rodno zasnovano nasilje u AP Vojvodini". Najznačajniji doprinos ovog projekta, prema oceni pokrajinskog sekretara za zdravstvo Zorana Gojkovića, jeste osnivanje sedam centara za žrtve seksualnog nasilja u sedam gradova u Vojvodini.

Prošle godine u Srbiji je ubijeno 26 žena, od početka ove godine njih čak 30 su bile žrtve nasilja. Prema podacima MUP-a, za prvih šest meseci ove godine nasilnicima je izrečeno 14.218 hitnih mera, od čega su 4.282 mere privremenog udaljenja iz zajedničkog boravka, dok je u 9.936 slučajeva izrečena mera privremene zabrane učiniocu da kontaktira žrtvu nasilja.

Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo je tokom prethodne tri godine sproveo projekat "Zaustavi-Zaštiti-Pomozi - Snažniji institucionalni odgovor na rodno zasnovano nasilje u AP Vojvodini", koji podržava Poverenički fond Ujedinjenih nacija za podršku akcijama eliminisanja nasilja prema ženama, a na završnoj konferenciji je pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković istakao je da je najznačajniji doprinos ovog projekta osnivanje sedam centara za žrtve seksualnog nasilja u sedam gradova u Vojvodini.

Centri su smešteni u opštim bolnicama u Subotici, Somboru, Zrenjaninu, Vršcu, Kikindi i Sremskoj Mitrovici, kao i Novom Sadu, na Klinici za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Vojvodine. Svi Centri opremljeni su neophodnom opremom, a oko 3.000 predstavnika zdravstvenog sektora, pružaoca psihosocijalne podrške, pravosuđa i policije, obučeni su o tome kako da postupaju sa žrtvama seksualnog nasilja.

Govoreći o činjenici da društvo generalno klizi u pravcu u kome ima mnogo više nasilja nego što je to bio pre slučaj, posebno kad se radi o sferi rodno zasnovanog nasilja, predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor istakao je da jedini odgovor na tu pojavu mora biti institucionalnog karaktera, kao i da današnja konferencija predstavlja institucionalni odgovor i korak dalje u stvaranju mreže podrške i pomoći žrtvama.

Zato je za rešenje ovog problema, kako je rekao Pastor, neophodan zajednički rad socijalnih i zdravstvenih ustanova, tužilaštva, policije i medija.

Ovakav model Centra za žrtve seksualnog nasilja jedinstven je i primenljiv, ne samo u Srbiji, nego i u regionu, jer stavlja žene, žrtve seksualnog, rodno zasnovanog nasilja u centar pažnje.

Od osnivanja Centara, pomoć i podršku zatražilo je 95 žena, žrtava seksualnog nasilja i uznemiravanja.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво