Ordinacije pune, sve više građana na besplatnim pregledima

I danas su u Srbiji organizovani besplatni zdravstveni preventivni pregledi. Do 16 sati, i pored loših vremenskih uslova, pregledano je oko 15.000 građana.

Lekari i medicinsko osoblje širom Srbije su dvanaesti put obavili besplatne preventivne preglede pacijenata. Kao i ranije, ordinacije su bile pune. Neki su došli da se prekontrolišu, a drugi po savet.

Građani Novog Pazara i Loznice kažu da se pregled završi za jedan dan, ali i da su došli ne samo zbog efikasnosti, već i zbog preventive.

Cilj akcije besplatnih pregleda je prevencija, jer u Srbiji od malignih bolesti godišnje oboli više od 35.000 ljudi. U porastu su hronične bolesti pluća.

Emro Bihorac iz Opšte bolnici u Novom Pazaru navodi da kod njih ima dosta hronične opstruktivne bolesti pluća. "Vreme se promenilo, ima patološkog nalaza, ali nema sumnje na neko teško maligno oboljenje", kaže Bihorac.

Zorica Lazić iz Kliničkog centra Kragujevac ističe da rana dijagnostika i prepoznavanje bolesti omogućavaju da se na vreme preduzme odgovarajuće lečenje i samim tim poboljša ishod bolesti.

I građani su shvatili značaj edukacije. Zato ih je na preventivnim pregledima sve više.

Vladeta Nedeljković iz kragujevačkog Kliničkog centra navodi da se radi dijagnostički skrining određivanja tumorskih markera, na osnovu kojeg se određuje da li pacijent ima potrebu za daljim ispitivanjem ili dijagnostikom, potencijalnim lečenjem ili ne.

Aleksandar Nagorni iz KC Niš kaže da su pacijenti nakon osnovnih pregleda upućeni i na dodatne preglede. "Nekima od njih je dijagnostifikovana i hronična bolest, za koju do sada nisu znali", navodi Nedeljković.

Više od 220.000 građana obavilo je do sada preventivne preglede, a nekoliko hiljada je upućeno na dalju dijagnostiku. Ovi pregledi su deo nacionalne kampanje Ministarstva zdravlja i RTS-a, "Rak je izlečiv".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво