Advokati: Okrivljeni Srbi u nezakonitom statusu pritvorenika

I pored toga što je Apelacioni sud u Prištini usvojio žalbu advokata o pritvoru uhapšenih Srba oni i dalje ostaju u pritvoru, čime se krše sva moguća međunarodna ljudska prava, rekli su na hitno sazvanoj pres-konferenciji advokati Nedeljka Spasojevića, Dragiše Markovića i Marka Rošića – uhapšenih u slučaju istrage ubistva Olivera Ivanovića.

"Okrivljeni Srbi se nalaze u pritvoru, a terete se za izvršenje krivičnog dela teško ubistvo u pomaganju. Faktički, oni su pomagači nepoznatom izvršiocu, što daje floskulu ovom čitavom procesu", naveli su advokati, prenosi Televizija Most.

Advokat Dejan Vasić ocenio je da je Apelacioni sud "čudnom odlukom" vratio na ponovno odlučivanje, po zahtevu Specijalnog tužilaštva, predmet trojice Srba, što je, smatra, "neobično rešenje".

"Apelacioni sud ili ukida ili produžava pritvor, a smatram da u situaciji kada i sam Apelacioni sud nalazi da ne postoji osnovana sumnja, morao je taj pritvor da ukine. Ono što su oni rešili je vratilo stvar na početak, ali našim klijentima nije ukinuta mera", rekao je Vasić.

I advokat Negovan Šaranović izneo je mišljenje da je "pravna mera Apelacionog suda čudna".

"Ona u prvom stavu donosi ukidanje rešenja o određivanju pritvora, ali se u drugom stavu određuje da okrivljeni ostaju i dalje u pritvoru do donošenja nove odluke. Kada se analizira ovakva izreka rešenja, dolazi se do zaključka da se okrivljeni sada nalaze u nezakonitom statusu pritvorenika", naglasio je Šaranović.

Advokat Miro Delević kaže da su branioci "na sednici za određivanje pritvora apelovali da se mesna nadležnost Osnovnog suda iz Prištine isključi, jer je mesno nadležan Osnovni sud u Kosovskoj Mitrovici, gde se delo i desilo".

Pres-konferenciji koju su hitno sazvali advokati prisustvovali su i članovi porodica pritvorenih Srba.

"Mi kao porodica ne znamo ništa o njima, videli smo ih jednom, čekali smo u subotu da nas zovu telefonom, ali niko nikoga nije zvao. Zabrinuti smo, ne znamo šta će biti sa njima", rekla je Bojana Rošić, majka Marka Rošića.

Most navodi da će sledeći korak advokata odbrane biti postupanje u skladu sa ovlašćenjima koje im daje kosovski Zakonik o krivičnom postupku.

Podneće urgenciju za hitno zakazivanje sednice, koja je prvobitno određena za 12. decembar, a, kako su rekli, bez obrazloženja je pomerena za 17. decembar.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара