Uklonjene zaostale mine u Dobrosinu kod Bujanovca

Četiri lokacije na teritoriji Bujanovca koje su bile sumnjive na zaostale mine, u pojasu prema administrativnoj liniji, sada su bezbedne. Centar za razminiranje završio je projekte za ovu godinu. Čišćenje terena finansirale su Vlade Srbije, Sjedinjenih Država i Južne Koreje.

U selu Lučanu, pedesetak metara od kuća i lokalnog puta, pronađena je protivpešadijska mina. Bezbedno je uklonjena, i celo područje od 73.200 metara kvadratnih očišćeno. I kod Dobrosina, Topolske Mahale i Đorđevačkog Rida, demineri su pretraživali teren.

"Dvije lokacije su u napuštenim selima i nepristupačan je teren za vozila, za rad je dobar zbog male zagađenosti. Minimalno je bilo 10 deminera, a išlo je i do 20 u zavisnosti od mogućnosti", kaže deminer Aleksandar Kusmuk.

Na površini od pola miliona kvadrata, pronađene su 24 protivpešadijske mine, 4 neeksplodirana ubojita sredstva i 1300 komada sitne municije. Iz kategorije sumnjivih, te lokacije su prešle u bezbedne.

"Posebno ta kopnena zona bezbednosti, posle završetka oružanih sukoba je ostala jako rizična. Veoma je važno za sve ljude koji borave ovde i oni koje potreba nanese da prolaze ovuda", kaže Stojanča Arsić, zamenik predsednika Opštine Bujanovac.

"Uz podršku Vlade Republike Srbije i uz podršku donatora SAD, Južne Koreje, a naglasio bih da smo u oktobru potpisali sporazum sa novim donatorom, Japanom. Japan će finansirati projekat u iznosu od 570 hiljada evra sledeće godine", navodi Jovica Simonović, direktor Centra za razminiranje.

Centar za razminiranje iduće godine planira još četiri projekta, istraživanje terena kod Bujanovca, Niša, Sjenice, Kopaonika.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво