Zajedničko pismo Srbije i BiH članicama EU

Ministri trgovine Srbije i BiH zabrinuti su zbog blagih reakcija međunarodne zajednice na uvođenje prištinskih taksi i dogovorili se da upute zajedničko pismo državama članicama EU. Usaglasili su se da ubuduće preduzimaju zajedničke aktivnosti prema međunarodnim institucijama, kako bi diskriminatorske mere Prištine što pre bile ukinute.

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić sastao se u Beogradu sa potpredsednikom Saveta ministara i ministrom za spoljnu trgovinu i ekonomske odnose Bosne i Hercegovine Mirkom Šarovićem, sa kojim je razgovarao o situaciji nastaloj nakon što su privremene institucije u Prištini uvele diskriminatorske takse na robu iz Srbije i BiH.

Ljajić i Šarović su konstatovali da je zbog uvedene takse na 100 odsto, trgovina Srbije i BiH sa Prištinom praktično onemogućena.

Dvojica ministara izrazila su zabrinutost zbog neučinkovitosti i blagih reakcija međunarodne zajednice, koja do sada nije ubedila Prištinu da povuče pomenute barijere, navodi se u saopštenju Ministarstva trgovine.

Ljajić i Šarović su se dogovorili da upute zajedničko pismo državama članicama EU, s obzirom na to da se 17. decembra održava Savet za stabilizaciju i pridruživanje Evropske unije i Kosova, na kome će biti razmatrana primena SSP-a od strane privremenih institucija u Prištini.

Ocenili su da je to poslednja šansa da EU zatraži od Prištine hitno i neodložno ukidanje pomenutih mera, ili će u protivnom biti neophodno zatražiti suspenziju SSP-a između EU i Kosova.

Naime, povećanim carinskim stopama ne krši se samo CEFTA sporazum i SSP, već se radi o gruboj povredi temeljnih ljudskih prava i sloboda, a pre svega prava na slobodan protok ljudi, roba i kapitala, kao i prava na lečenje, ističe se u saopštenju.

Ljajić i Šarović su se saglasili da i ubuduće koordiniraju sve korake i aktivnosti prema međunarodnim institucijama, kako bi diskriminatorske mere Prištine što pre bile ukinute.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара