Janković: Odnos prema osobama sa invaliditetom pun predrasuda i nerazumevanja

Zaštita osoba sa invaliditetom jedan je od najbitnijih elemenata razvojne, ekonomske i socijalne politike. Odnos prema ugroženim grupama oslikava dostignuti nivo poštovanja ljudskih prava i napretka svakog društva, rekla je povodom 3. decembra, Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković.

Brankica Janković ukazuje da je odnos prema osobama sa invaliditetom i dalje pun predrasuda i nerazumevanja, što dodatno otežava njihov socijalni i ekonomski položaj, stavljajući ih na margine društva.

"Invaliditet je godinama među najčešćim osnovima diskriminacije u pritužbama koje građani podnose Povereniku i to u oblastima pružanja usluga ili korišćenja javnih površina, rada i zapošljavanja. U naročito nepovoljnom položaju nalaze se deca i žene sa invaliditetom, koji su neretko žrtve višestruke diskriminacije", navodi Jankovićeva.

Ona je na sednici Odbora za rad, socijalna pitanja, društvenu uključenost i smanjenje siromaštva Narodne Skupštine, koja je održana na inicijativu Poverenika za zaštitu ravnopravnosti povodom obeležavanja Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, ukazala da i dalje postoji praksa potpunog lišavanja poslovne sposobnosti na osnovu medicinskog pristupa.

Time se osobe sa invaliditetom ostavljaju bez mogućnosti da odlučuju o svom životu, što je u suprotnosti sa osnovnim principima ravnopravnosti i ljudskih prava.

"Stoga je neophodno izmeniti propise koji uređuju pitanje lišavanja poslovne sposobnosti, kao i stavljanja pod starateljstvo u cilju omogućavanja osobama sa invaliditetom da odlučuju o sopstvenom životu", zaključila je Jankovićeva.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 01. мај 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво