Brisel poziva Prištinu da povuče odluku o taksama

Portparolka EU Maja Kocijančič je povodom ostavki gradonačelnika četiri srpske opštine na severu Kosmeta poručila još jednom da kosovska vlada mora odmah da povuče odluke o podizanju taksi na robu iz Srbije i BiH.

Maja Kocijančič je rekla da je EU upoznata sa današnjim ostavkama predsednika srpskih opština.

Ona je tim povodom navela da je EU od početka bila jasna u stavu da su takse od 100 procenata na robu iz Srbije i BiH kršenje Cefta sporazuma i Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između EU i Kosova.

"Vlasti na Kosovu moraju odmah da povuku ove mere. Sve akcije, mere i izjave koje su provokativnog i uvredljivog karaktera su duboko uznemirujuće i ne doprinose dijalogu u cilju normalizacije odnosa", poručila je Kocijančičeva.

Naglasila je da se sve pritužbe koje strane imaju moraju rešavati kroz dijalog koji će EU nastaviti da olakšava.

Kocijančić je na zathetev Tanjuga da precizira na šta se konkretno odnosi njena izjava poslata u okviru saopštenja odgovorila da je u pitanju "širi kontekst" od mera uvođenja taksi.

Ona nije potvrdila niti opovrgla pitanje Tanjuga da li se u pomenute "shvaćene kao provokative i uvredljive akcije i mere" ubrajaju i prištinske takse na robu iz Srbije koje je EU osudila kao kršenje sporazuma CEFTA i SSP-a.

"U pitanju je opšti poziv koji smo već poslali prošle nedelje", poručila je Maja Kocijančić.

Gradonačelnici četiri srpske opštine na severu KiM podneli su danas ostavke zbog kršenja ljudskih i ekonomskih prava Srba odlukama Prištine.

Kako je naveo sad već bivši gradonačelnik Kosovske Mitrovice Goran Rakić, ova odluke usledila je kao odgovor na diskriminatorske odluke Prištine o taksi od 100 odsto kao i zbog upada ROSU i pokušaja ubistva potpredsednika Srpske liste Milana Radoičića.

Na prištinske takse reagovao je prethodno i američki državni sekretar Majk Pompeo, koji je pozvao kosovske vlasti da ukinu te takse.

"Izbeći sve akcije koje su u suprotnosti sa regionalnim sporazumima" 

Portparolka EU Maja Kocijančić je reagujući na najave albanskog premijera Edija Rame o budućim ekonomskim i carinskim sporazumima između Tirane i Prištine, koji između ostalog podrazumevaju i 100 odsto tarifu na severu Kosova i nula odsto tarifu na jugu, poručila da su svi lideri regiona na samitu u Sofiji podržali uspostavljanje regionalne ekonomske zone koja treba da bude instrument za olakšavanje unutar regionalne trgovine i jačanje privrednog rasta.

"EU naporno radi ka ostvarivanju tog cilja i sve akcije naših partnera sa Zapadnog Balkana moraju da budu u tom pravcu i u skladu sa njihovim obavezama iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju", izjavila je Kocijančić.

Ona je zaključila da treba izbeći sve akcije koje su u suprotnosti sa obavezama koje su partneri sa Zapadnog Balkna preuzeli u oblasti regionalne trgovine.

Albanski premijer Edi Rama je sa zajedničke sednice albanske i vlade u Prištini najavio "nula tarifa i nula tarifne barijere između Albanije i Kosova" kao i mogućnost pristupa Kosova luci u Draču i carinskoj uniji.

Kocijančičeva nije direktno odgovorila na pitanje Tanjuga o poziciji EU povodom najavljenog "nacionalnog projekta ujedinjenja Albanije i Kosova", ali je navela da EU očekuje od svih partnera u regionu da se fokusiraju na svoj evropski put.

Na pitanje kako vidi ocenu Edija Rame da "Albanija ne može beskrajno da čeka na odluku o pristupanju te zemlje Uniji kao i da su Tirana i Priština umorni od čekanja na viznu liberalizaciju za Kosovo", Maja Kocijančič je naglasila da je proces pristupanja zasnovan na zaslugama i da svi partneri napreduju onoliko koliki su napredak ostvarili u sopstvenom reformskom procesu.

Број коментара 24

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво