Pompeo: Priština da ukine takse na proizvode iz Srbije i BiH

Američki državni sekretar Majkl Pompeo pozvao je kosovske vlasti da ukinu takse na proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine, koje su prošle nedelje podignute na 100 odsto.

Majkl Pompeo je, na sastanku sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem, poručio da Priština treba da sarađuje sa Beogradom kako bi se izbegle provokacije i spustila tenzija, objavljeno je na sajtu Stejt departmenta.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i ministar spoljnih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak pozdravili su izjavu Pompea.

Pompeo je pozvao Prištinu da iskoristi jedinstvenu priliku da postigne "istorijski dogovor" o normalizaciji odnosa sa Beogradom u okviru dijaloga pod okriljem Evropske unije.

"Normalizacija odnosa između Kosova i Srbije je jedini način da se otvori put za buduću integraciju obe zemlje u zapadnu zajednicu nacija. Sjedinjene Države su spremne da pomognu i podrže strane u cilju postizanja rešenja koje je održivo, primenjivo i doprinosi stabilnosti", rekao je Pompeo.

Američki državni sekretar je potvrdio podršku SAD Kosovu i čestitao na, kako kaže, "velikim koracima" koji su napravljeni u prethodnih deset godina.

Tači i Pompeo su razgovarali o značaju usaglašavanja vladavine zakona i podsticanja ekonomskog rasta kako bi se osigurala budućnost Kosova, navodi se na sajtu.

Број коментара 23

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво