Rama: Albanija i Kosovo će ruku pod ruku, kao dva orla

Albanski premijer Edi Rama rekao je da se Srbija agresivno ponaša prema Prištini i da Beograd ne vidi, kako je rekao, Kosovo kao nezavisnu državu.

"Srbija ne bi trebalo da koristi dva lica, jedno sa Kosovom i jedno sa Albanijom. Ovo je neprihvatljivo. Srbija nije žrtva, Kosovo je žrtva. Albanija i Kosovo će ići ruku pod ruku kao dva ponosna orla", rekao je Rama na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Haradinajem u Peći, nakon zajedničke sednice kosovske i Vlade Albanije.

Rama je podržao prištinske takse na srpsku robu, suprotno Cefta sporazumu. Međutim, navodi da je Albanija zainteresovana za izgradnju strateških odnosa sa Srbijom.

Rama tvrdi da ima informaciju da je Srbija od Evropskog parlamenta tražila da se u govorima kosovskih predstavnika u evropskim institucijama ne koristi reč "Republika", preneo je Ljajmi.

Albanski premijer je novinarima rekao da je sednica "dve vlade" bila produktivna i da su potpisani važni sporazumi.

"Ovi sporazumi su dobar korak napred koji će dodatno ojačati saradnju između Albanije i Kosova", rekao je Rama.

On je ponovio da je povećanje poreza na 100 odsto za srpsku tobu "politički rat", a sprečavanje Prištine da postane član Interpola je ocenio ružnim.

"Na graničnom prelazu Morine, gde postoji duga linija prepreka za slobodno kretanje građana, uspostavljaće se zajednička kontrola i stvoriti mogućnost slobodnog kretanja", nastavio je Rama.

Haradinaj je rekao da su Priština i Tirana na putu da ujedine ekonomsko tržište.

"Mogu vam reći da smo na pravom putu ka jedinstvenom ekonomskom tržištu između Kosova i Albanije", rekao je Haradinaj i dodao da će ti sporazumi biti primenjivani jedan za drugim.

Haradinaj zatražio od Rame da okonča "Nacionalni put".

"To je legitiman zahtev. U mogućnosti smo da platimo koliko god je potrebno", rekao je Haradinaj.

Rama je prethodno rekao da je uvođenje takse od 100 odsto na robu iz centralne Srbije politički kontraodgovor Prištine.

"Taksa je iracionalna odluka u normalnim uslovima. Ko vidi 100 odsto naplatu kao ekonomski aspekt, greši, ova naknada je politički kontraodgovor Prištine", rekao je Rama na sednici.

Obećao je i da u roku od šest meseci između Kosova i Albanije neće biti nikakvih taksi.

"Nulta tarifa u prvih šest meseci između Kosova i Albanije. Vreme je da se uvede tarifa 100 odsto na severu a nulta na jugu", rekao je Rama.

Otvarajući zajedničku sednicu kosovski premijer Ramuš Haradinaj izjavio je da će potpisivanjem devet sporazuma i protokola predstavnika kosovske i vlade Albanije dovesti do približavanja u budućnosti, sve dok se dve ekonomije ne ujedine.

"Znam da ljudi na Kosovu i Albaniji očekuju više od ove dve vlade i odavde ćemo nastaviti da radimo i bavimo se suočavanjem sa mnogim izazovima", ukazao je kosovski premijer.

"Danas je Kosovo strana za kontakt sa EU, SSP, koja istovremeno ispunjava sve kriterijume za liberalizaciju viza i očekuje da se naše pravo poštuje od institucija EU", rekao je Haradinaj, a prenose albanski mediji.

Predstavnici kosovske i Vlade Albanije, nakon zajedničke sednice u Peći, obišli su grob osnivača tzv. Oslobodilačke vojske Kosova Adema Jašarija u Prekazu. 

Potpisano devet sporazuma 

Posle petog zajedničkog sastanka, predstavnici kosovske i vlade Albanije potpisali su devet sporazuma, među kojima je i sporazum za ukidanje rominga na cene usluga u mobilnoj telefonskoj komunikaciji.

Potpisani su protokoli za obavljanje zajedničke aktivnosti carinske kontrole na zajedničkom graničnom prelazu Morina–Vrbnica, za prepoznavanje i objedinjavanje modela zdravstvenih, veterinarskih i fitosanitarnih pregleda životinja, proizvoda životinjskog porekla i biljnih proizvoda.

Dva premijera potpisala su sporazum o saradnji, promociji poslovanja i informacijama o dijaspori.

Predstavnici Prištine i Tirane će se dogovoriti i o priznavanju vozačkih dozvola.
Kosovsko ministarstvo zdravstva i Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Albanije potpisali su sporazum o saradnji u oblasti zdravstva. 

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво