Ministarstvo kulture osuđuje karikaturu u listu "Danas"

Ministarstvo kulture i informisanja ocenilo je da su naslovna strana dnevnog lista "Danas" i karikatura Predraga Koraksića Koraksa krajnje neprimereni. Na taj način se direktno ili indirektno stavlja u neprihvatljiv i moralno nedopustiv kontekst predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kao i poslanici Narodne skupštine Aleksandar Martinović i Vladimir Orlić, sa najvećim ratnim zločincima Drugog svetskog rata, navodi se u saopštenju resornog ministarstva.

Ministarstvo kulture je osudilo ideju dnevnog lista Danas kojom se dovodi u pitanje dostojanstvo predsednika Srbije i poslanika Narodne skupštine, navodi se u saopštenju.

"Napominjemo da ta uvredljivost dolazi u trenutku kada i predsednik države i Vlada Republike Srbije daju veliki doprinos medijskim reformama koje su u toku", navodi se u saopštenju Ministarstva.

Ističe se da će Ministarstvo "uvek podržavati slobodu medija i govora, dobronamernu kritiku i iznošenje drugačijeg mišljenja, što su i osnovni postulati demokratije, ali će i uvek osuđivati svaki čin koji nije u skladu sa kodeksom i moralnim normama civilizovanog društva".

Ministarstvo dodaje da "ujedno smatra da je kada je reč o naslovnim stranama, karikaturama i satiri, neophodno imati meru i dostojanstvo, što u ovom slučaju dnevni list Danas nije ispoštovao".

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ranije je prokomentarisao naslovnu stranu na kojoj je u karikaturi doveden u vezu s nacističkim vođom Adolfom Hitlerom, ocenjujući da to govori o stepenu sloboda u zemlji, ali i da njegove političke protivnike najviše nerviraju uspesi Srbije.

"To je demokratija u Srbiji, to je najvažnije da postoji, ili što bi oni rekli – diktatura na nivou u kojoj predsednika poredite sa Hitlerom", rekao je Vučić.

Potpredsednik Glavnog odbora SNS-a Miloš Vučević ocenio je da su, kako kaže, "naručioci naslovnice", u koje ubraja Đilasa, Pajtića, Jeremića, Jankovića, Obradovića... i "njihove finansijere" Šolaka, Miškovića i ostale, nazivajući ih "društvenim i moralnim talogom Srbije", sada prešli svaku granicu dostojanstva i pristojnosti.

Na naslovnicu Danasa reagovao je i Pokret socijalista. Ističu da je ona uvreda za sve žrtve nacista, a "sramota onih koji su je napravili i štampali".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво