Sremski Karlovci mogli bi da postanu novi univerzitetski centar

Inicijativa Ministarstva prosvete da Sremski Karlovci postanu akademski centar naše zemlje, dobila je zeleno svetlo na poslednjoj sednici Vlade Srbije. Sremski Karlovci bi, tako, uskoro mogli da postanu univerzitetski centar Srbije, sa najboljim studijskim programima svih fakulteta, a sve u cilju privlačenja stranih studenata.

Doneta je odluka da se formira radna grupa za izradu nacrta zakona o Sremskim Karlovcima, koji su središte kulturno-istorijskog nasleđa Srbije. U radnoj grupi biće predstavnici tri ministarstva – prosvete, kulture i trgovine.

Cilj je da se u Sremskim Karlovcima izgradi novi univerzitetski centar koji će imati najbolje studijske programe sa svih naših univerziteta i koji bi ličio na nemački Hajdelberg, mađarski Pečuj.

Novi akademski centar bio bi prvenstveno namenjen strancima koji žele da studiraju u našoj zemlji, ali i studentima iz Srbije.

Predavači bi bili najbolji domaći i strani profesori, a Srbija za realizaciju tog projekta ima veliku logističku podršku nemačke pokrajine Baden-Virtemberg.

Planirano je da novi univerzitetski centar nikne na prostoru, gde veći deo od 10.000 kvadratnih merata pripada Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

U Ministarstvu prosvete kažu da će taj crkveni prostor biti iskorišćen za nastavu, biblioteke i druge potrebe novog univerzitetskog centra.

"Odlukom i blagoslovom patrijarha Irineja, u projekat će se uključiti i Srpska pravoslavna crkva, pošto će deo programa biti posvećen pravoslavlju, a što ćemo raditi sa državama čija je to tradicija, poput Grčke, Kipra, Rusije", kažu u Ministarstvu prosvete.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво