Đurić sa italijanskom ministarkom o KiM

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić razgovarao je sa zamenicom ministra spoljnih poslova Italije Emanuelom del Re i preneo koje je napore Beograd učinio da se pronađe kompromisno i održivo rešenje za pitanje južne srpske pokrajine.

Marko Đurić je naveo da se trajni mir i stabilnost u regionu ne mogu uspostaviti jednostranim odlukama koje bi potpuno zanemarivale interese jedne od strana u dijalogu, te da je zato neophodno da se i u međunarodnoj zajednici značajnije uvaže iskrene i dobre namere koje Beograd ima u dijalogu sa Prištinom.

Kako je objasnio, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i Vlada Srbije žele da se u interesu svih naroda u regionu pronađe rešenje kojim bi se izbeglo produžavanje zamrznutog konflikta u srpsko-albanskim odnosima, jer, kaže, samo kompromisno rešenje, koliko god ono inovativno ili nekonvecionalno bilo, može biti garancija budućih skladnih odnosa na Zapadnom Balkanu.

Đurić je sagovornici ukazao na brojne provokacije Prištine i napade na Srbe i njihovu imovinu na Kosovu i Metohiji u poslednjem periodu, konstatujući da su oni ozbiljan udarac mirovnim naporima Beograda i sa druge strane manifestacija neodgovornosti i kratkovidosti onih koji takve incidente tolerišu ili podstiču.

Direktor Kancelarije naglasio je da Italija, kao članica kvinte, i država koja je politički i vojno u značajnoj meri prisutna u našoj južnoj pokrajini, može da pruži ogroman doprinos stvaranju klime za iznalaženje kompromisa Beograda i Prištine.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 08. јун 2024.
32° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије