Kako olakšati put do neophodne socijalne pomoći

Od socijalne pomoći, prema poslednjim podacima, žive 20.852 korisnika, odnosno oko 8.200 porodica. Osnovni uslov za sticanje prava na tu pomoć je da prihodi porodice ili osobe nisu veći od iznosa novčane socijalne pomoći, koja je trenutno 8.283 dinara. Česta primedba je da ta pomoć ne stiže uvek u prave ruke. Od izmena i dopuna Zakona o socijalnoj zaštiti, očekuje se da najugroženijima olakša put do socijalne pomoći.

Građani se žale kada moraju da tuže najbliže srodnike za izdržavanje dece, jer u suprotnom ne mogu da dobiju socijalnu pomoć. Negoduju i radno sposobni korisnici jer im se socijalna pomoć umanjuje na osnovu različitih kriterijuma, a na devet meseci radi se revizija rešenja.

"Najbolje bi nam bilo da nema prekida, jer ide na devet meseci, da bismo mogli stalno da dobijamo", kaže jedan sagovornik.

Za mnoge je najveća prepreka više stambenog prostora i zemljišta nego što zakon propisuje kao uslov za socijalnu pomoć.

"U tom slučaju, on mora da dâ saglasnost da se stavi hipoteka na taj višak, da bi se obezbedila naplata potraživanja i to je negde u valorizovanom iznosu isplaćene novčane socijalne pomoći", kaže Sanja Milatović iz Centra za socijalni rad u Beogradu.

Sve što je više od pola hektara zemlje, odnosno hektar kod nesposobnih za rad, smatra se viškom.

Veliko imanje, za bolji život najstarijih u selima koja se gase, ne znači mnogo, smatra poverenica za zaštitu ravnopravnosti i zato je pokrenula inicijativu za izmenu tog kriterijuma.

"Često imate te ljude kojima je zemlja potpuno zaparložena, kuća vam prokišnjava, vi ste sami u tom domaćinstvu, deca su vam daleko ili ih nemate, i to je sigurno jedna od odredaba koju je najbitnije izmeniti. Dakle, relaksirati taj zemljišni maksimum, povećati ga i uvesti dodatni kriterijum da li se može ostvariti prihod od te zemlje koju posedujete", navela je Brankica Janković.

Tokom 2017. i od početka ove godine zaštitniku građana žalilo se 56 osoba jer su u centrima za socijalni rad odbili da prime zahtev za socijalnu pomoć, uz usmeno obrazloženje da ne ispunjavaju uslove.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво