Dojenje najzdravije za bebe

Svetska nedelja dojenja obeležava se u više od 170 zemalja. U Srbiji se ova manifestacija održava 40. nedelje u godini - ovaj put pod sloganom "Dojenje - temelj života". U Pirotu je tim povodom organizovana edukacija i druženje porodilja i trudnica.

Gotovo sve porodilje u Pirotu doje svoje bebe, i to nije samo tradicija koju su usvojile od svojih baka i majki već, kako kažu, najzdraviji i najekonomičniji način ishrane.

"Moj osećaj je predivan, mogu da zamislim kako je njemu ... svi smo mi naravno, odrastali na majčinom mleku, tako da je to neprocenjivo", kaže mama Tijana Rakić, a Anja Stojanović dodaje:

„Prednosti su jer veštačko mleko moramo da podgrevamo. Noću kada se budi uvek je na određenoj temperaturi naše majčino mleko, i to je, pre svega, najzdravije za bebu."

Iako se trudnice i porodilje u današnje vreme često informišu na internetu, stručni saveti i iskustva pedijatara i patronažnih sestara su nezamenljivi.

"Baš kroz taj patronažni rad sam videla koje su to sve teme, dileme, nedoumice koje muče mlade majke. Dojenje - koliko god da se priča o njemu, koliko god da se piše, još je nepoznanica za jednu ženu, jer ipak je to nešto što se prvi put dešava kada pričamo o prvorotkama", kaže Slađana Crvenkov, viša medicinska sestra i autorka knjiga o dojenju.

"Majke najviše interesuje da li će da imaju dovoljno mleka, to je nešto što ih najviše muči", ističe Tamara Veljković, glavna patronažna sestra Doma zdravlja u Pirotu. "Tu su sestre da ih ohrabre u prvih nekoliko dana ... naravno, bebe više plaču, više se bude. Sve je to novina za celu porodicu. Odgovornost dojenja nije samo na majci već i na porodici i društvu." 

Služba polivalentne patronaže u Pirotu u okviru svojih redovnih aktivnosti, obilazi trudnice i porodilje - prvih mesec dana nakon rođenja i prati napredak i razvoj beba, a posebna pažnja je posvećena dojenju i pravilnoj ishrani.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара