Utvrđen dnevni red, rasprava i o rebalansu finansijskog plana RFZO

Poslanici Skupštine Srbije usvojili su dnevni red i započeli raspravu o više predloženih zakona, a u dnevni red je uvrštena i tačka koja se odnosi na rebalans finansijskog plana Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje za 2018. godinu.

Predsednica odbora za budžet, finansije i kontrolu trošenja javnih sredstava Aleksandra Tomić rekla je da je taj odbor dao saglasnost za izmenu finansijskog plana, a na toj sednici je rečeno da će ukupno uvećanje sredstava iznositi 4,1 milijardu dinara.

Navedeno je da će se sredstva u iznosu od dve milijarde dinara koristiti za lečenje retkih bolesti, a ostatak za izdavanje lekova na recept, isplatu bolovanja i nabavku medicinskih pomagala.

Tomić je istakla da je Vlada Srbije napravila sistem da i pored ekonomskih reformi, postoje finansijska sredstva za lečenje dece u inostranstvu.

"Plaća se direktno bolnicama u inostranstvu, što je veoma važno, da se otkloni bilo kakva sumnja da se budžetska sredstva troše na ovakav ili onakav način, ali moram da kažem da je RFZO doživeo veliku transformaciju. Od 2013. godine do danas, pored digitalizacije, uspostavljena je šestomesečna kontrola faktura što znači da se svaki dinar kontroliše", rekla je Tomić u parlamentu.

Ona je dodala da su uspostavljeni fondovi za različite vrste bolesti koji nikada do sada nisu bila definisana budžetom Srbije, kao i da prvi put RFZO, uz pomoć određenih finansijskih sredstava, vrši nabavku inovativnih lekova najnovije generacije.

Među predlozima u dnevnom redu su i izmene i dopune Zakona o zaštiti životne sredine.

Zbog nedostatka kvoruma, taj posao je prekinut juče popodne. Poslanici, uglavnom iz opozicije, predložili su više od 170 izmena zakona i formiranje različitih anketnih odbora za dopunu dnevnog reda aktuelne sednice skupštine, koji nisu prihvaćeni. 

Do sada su obrazložili nešto više od 60 predloga, a među onima koji su odbijeni su Predlog zakona o finansiranju nadležnosti AP Vojvodina, Predlog zakona o udžbenicima, Predlog zakona o poljoprivrednom zemljištu.

Poslanici DS-a predložili su da se donese zakon o prestanku važenja Zakona o visokom obrazovanju, kao podrška peticiji koju je pokrenula naučna zajednica.

Poslanik na listi SNS-a Marijan Rističević zatražio je da se dnevni red dopuni predlogom odluke o obrazovanju anketnog odbora radi utvrđivanja činjenica i okolnosti vezanih za afere povezane sa bivšim predsednikom Skupštine opštine Smederevska Palanka Radoslavom Milojičićem i nenamenskim trošenjem sredstava.

Poslanica DS-a Maja Videnović je obrazložila zašto želi da se na dnevni red uvrste izmene i dopune Zakona o elektronskim medijima, tvrdeći da u medijskom prostoru imamo medijski haos i da je jedan od glavnih krivaca za nepoštovanje zakona "takozvani REM".

Ona je navela da je nacionalna frekvencija javno dobro i da je nebitno da li je korisnik nacionalne frekvencije državni ili privatni vlasnik.

Ista poslanica zatražila je formiranje anketinog odbora radi utvrđivanja činjenica i okolnosti koje su pratile događaje koji su se desili pre i tokom polaganja zakletve predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Formiranje anketnog odbora zatražila je i njena stranačka koleginica Gordana Čomić, sa ciljem da se utvrde činjenice u vezi sa helikopterskom nesrećom u Srbiji.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво