Svetski dan turizma – rekordan broj turista, rekordna i zarada

Svoj dan, turizam, kao najdinamičnija privredna grana u svetu, obeležava uz rekorde po broju onih koji su putovali u inostranstvo, ali i sa prihodom od 1,6 triliona dolara. I Srbija ima razloga za hvalu. Turizam nam je, uz milion i sedamsto hiljada stranih turista, doneo zaradu od milijardu i trista pedeset miliona evra.

Predstavljanje zemlje svetu, dobra iskustva onih koji su nas posetili i njihovi komentari na društvenim mrežama, sve nam to, iz godine u godinu, dovodi više gostiju.

"Naše istraživanje je pokazalo da čak preko 70 procenata turista koji dođu u Srbiju informaciju o Srbiji upravo dobiju kroz neki od onlajn kanala", kaže Marija Labović, direktorka Turističke organizacije Srbije.

Anketa sa strancima donela nam je pomalo neočekivane podatke da čak 40 odsto njih u Srbiju dolazi zbog kulturno-istorijskih spomenika, a da je dobar provod tek na petom mestu. Rekli su i šta im najviše smeta.

"Šta je ono što bi trebalo da popravimo i dobili smo vrlo zanimljive odgovore – od gužve u Beogradu, taksista, džeparoša, velikog broja prosjaka", ističe Rasim Ljajić, ministar trgovine, turizma i telekomunikacija.

Grčka, koju godišnje poseti 30 miliona turista, donedavno je bila zemlja u koju se putovalo samo leti.

"Grčka nije samo more, sunce i plaže. Imamo prelepe planine, reke, jezera, vodopade, a to sve je dobra osnova za razvoj aktivnog turizma tokom cele godine", objašnjava Sofija Lazaridu iz Turističke organizacije Grčke.

Turci razmatraju ukidanje ol inkluziv usluge u hotelima, jer su primetili da im, i pored rasta broja turista, zarada ne raste.

"Svoj turizam su izgradili na kvalitetnim hotelima, na konceptu ol inkluziv usluge, tako da ja mislim da neće menjati već dobitnu formulu", tvrdi Miloš Belušević iz agencije "Big blu".

Stanovnicima Barselone, Rima, Venecije i Firence turista je preko glave i kažu da im ugrožavaju svakodnevni život.

"Barselona sada razmišlja o tome da se ukine dalja gradnja hotela, da se podignu cene parkinga i da se uvedu druge takse da bi se taj pritisak na grad smanjio", navodi Mirko Bauk iz "Odeon vorld travela".

Moda ne zaobilazi ni turističke tokove.

"Želimo da vidimo nešto novo, da doživimo neka velika uzbuđenja, da doživimo avanturu na putovanju i to će sigurno biti trend i narednih desetak godina", naglašava Aleksandar Seničić, direktor Jute.

Najviše turista ima Francuska, blizu 90 miliona. Slede Amerika, Španija, Kina i Italija. Evropa je ubedljivo najpopularniji kontinent, više od polovine svih turista poseti upravo Staru damu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво