Brnabić: Švajcarci zainteresovani da pomognu dijalog

Premijerka Ana Brnabić, u seriji susreta u Njujorku, razgovarala je i sa švajcarskim predsednikom Alenom Bersenom. Švajcarci su prvi put želeli da čuju šta oni mogu da urade da bi pomogli dijalog Beograda i Prištine, ističe Brnabićeva.

Ana Brnabić u izjavi za RTS podseća da je Švajcarska jedna od zemalja koja snažno podržava nezavisnost takozvanog Kosova.

"To je zemlja koja je, čini mi se prvi put sada, insistirala da čuje šta oni mogu da urade da pomognu Srbiji u dijalogu sa Prištinom i insistirali su na tome", ističe premijerka.

Brnabićeva napominje i da je ekipa švajcarske televizije bila zainteresovana da prenese srpski stav o dijalogu i šta Švajcarska može da učini da ga podrži. 

Premijerka je ocenila da su prepoznati napori Srbije da se napravi iskorak u održivi mir i održivu stabilnost na Balkanu.

Brnabićeva je, kako prenosi Pres-služba Vlade Srbije tokom razgovora sa Alenom Berseom istakla da je Srbija posvećena nastavku dijaloga Beograda i Prištine i da smatra da je kompromis jedino rešenje koje je dugoročno prihvatljivo za obe strane.

"To je težak proces i zahteva puno vremena i strpljenja", rekla je Brnabićeva i istakla da je Srbija sprovela značajne političke i ekonomske reforme, a da je rešavanje pitanja Kosova i Metohije posebno važno za budućnost Srbije.

Premijerka je rekla da je Aleksandar Vučić, još kao predsednik Vlade, inicirao proces normalizacije odnosa sa Prištinom i time, iako kritikovan u zemlji, pokazao liderstvo i političku odgovornost za budućnost Srbije. Naglasila je da je za Srbiju veoma značajna puna implementacija Briselskog sporazuma.

„Ključni problem je to što Priština nije uradila ništa u implementaciji Briselskog sporazuma, dok je Beograd završio sve ono što su bile naše obaveze", naglasila je Brnabićeva.

"Iako to dodatno otežava dijalog i normalizaciju odnosa, mi ne odustajemo od dijaloga i smatramo da je kompromis jedino rešenje koje je dugoročno prihvatljivo za obe strane", rekla je premijerka. Dodala je da je važno da budućim pokoljenjima ne ostavljamo zamrznuti konflikt.

Predsednica Vlade predstavila je u razgovoru i najvažnije rezultate ekonomskih reformi i reformi u oblasti obrazovanja.

Naglasila je i da je švajcarski model dualnog obrazovanja bio dobar primer za Srbiju i da smo, usvajanjem zakonskih rešenja, stvorili uslove da dualno obrazovanje zaživi u Srbiji u većem kapacitetu. Švajcarski model nudi rešenja koja možemo da primenimo i u Srbiji. „Važno je što po prvi put stvaramo osnovu za bolje povezivanje obrazovanja i privrede", istakla je predsednica Vlade.

Zahvalila je na podršci koju Vlada Švajcarske, preko Švajcarske agencije za razvoj i saradnju pruža Srbiji, a posebno je značajna podrška SIPRU timu koji sada radi pri Kabinetu predsednice Vlade i koji se bavi pitanjima smanjenja siromaštva i socijalne inkluzije.

Brnabićeva i Berse razgovarali su i o digitalizaciji kao pitanju koje je među prioritetima obe zemlje.

Premijerka je istakla da je organizacija "Digitalna Srbija", sa kojom Vlada sarađuje na više važnih projekata, pre svega u oblasti kreiranja zakonodavnog ambijenta za osnaživanje IT industrije, digitalizacije i obrazovanja, osnovana u Cirihu, uz pomoć organizacije "Digital Switzerland" što je još jedna spona dve zemlje.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 14. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара