Skupština o izmenama zakona o penzijama

Poslanici su nastavili rad raspravom o amandmanima na izmene i dopune Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju, kojim se, između ostalog, ukida Zakon o smanjenju penzija najkasnije do 30. septembra. Oktobarsku penziju, koja će biti isplaćena u novembru, penzioneri bi trebalo da dobiju sa uvećanjem. Skupštinsku polemiku obeležila je razmena uvreda između poslanika opozicije i vladajuće većine.

Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, na koji je podneto 615 amandmana, poslanici opozicije su ocenili kao opasan, dok su poslanici vladajuće većine poručili građanima Srbije da ne brinu jer je, navode, uspostavljen siguran model finanasiranja penzija.

Novim zakonom o penzijama biće utvrđen pravni osnov kojim se daje mogućnost vladi za isplatu novčanog iznosa kao uvećanja uz penziju u zavisnosti od ekonomskih kretanja i finansijskih mogućnosti budžeta Republike Srbije.

Pored toga, biće promenjen način obračuna visine prevremene starosne penzije za osiguranike kojima se staž osiguranja računa sa uvećanim trajanjem (tzv. beneficirani staž), a koji odlaze u prevremenu starosnu penziju uz smanjenje visine penzije, tako da se "penali" za ove osiguranike računaju u odnosu na njihovu sniženu starosnu granicu za svakog konkretnog osiguranika sa beneficiranim stažom.

Na Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju podneto je 615 amandmana.

Pored ovog zakona, na dnevnom redu su i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju na koji je podneto 37 amandmana, kao i Predlog zakona o profesijama od posebnog interesa za Republiku Srbiju i uslovima za njihovo obavljanje na koji je podneto 20 amandmana.

Ministar za rad Zoran Đorđević rekao je da se penzije neće usklađivati sa rastom cena i inflacijom, već da se teži da penzije dostignu minimalnu potrošačku korpu, što znači da će povećanje biti veće od aktuelne inflacije.

Poslanica SRS-a Vjerica Radeta je rekla da celokupna rasprava upozorava penzionere, i one koji će to biti u budućnosti, da će biti usvojen jedan veoma opasan zakon koji predviđa mogućnost eventualnog povećanja penzija samo kada to Vlada proceni i kaže da ima dovoljno sredstava u budžetu.

Poslanik SRS-a Nemanja Šarović je podsetio da Ustav Srbije građanima garantuje određena prava i da postoje određena stečena prava u koja se ne sme dirati, a među je kojima je i pravo na penzije.

Poslanica SNS-a Aleksandra Tomić je rekla da visina penzija zavisi od ekonomske moći države.

Lider Dveri Boško Obradović je upitao sadašnju vlast kada će penzionerima vratiti otete penzije jer je to, kako je dodao, njena moralna obaveza. 

Uvrede u skupštini, Živkoviću opomena

Skupštinsku polemiku o izmenama i dopunama Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju obeležila je razmena uvreda između poslanika opozicije i vladajuće većine.

Poslanik SNS-a Srbislav Filipović je rekao da su SNS i Aleksandar Vučić u prethodnih šest godina pokazali kako se pošteno i odgovorno vodi zemlja i poručio opoziciji da pogledaju podršku koju imaju na izborima.

Nakon toga je usledila rasprava između Filipovića i predsednika Nove stranke Zorana Živkovića koji je predsedavajućeg nazvao pogrdnim imenom nakon čega mu je izrečena opomena.

U raspravu se, između ostalih, uključio i poslanik DS-a Balša Božović koji je Arsiću rekao da nije smeo da dozvoli da se poslanici, bilo da predstavljaju opoziciju ili vladajuću većinu, obraćaju jedni drugima na takav način.

Na to mu je Arsić odgovorio da je pokušao za zaštiti dostojanstvo parlamenta zato što ne želi da se spominje ideologija koja je bila najrazornija i najdestruktivnija u ljudskoj civilizaciji.

Poslanik SRS Nemanja Šarović smatra da je predsedavajući Arsić najodgovorniji za povrede Poslovnika, jer dozvoljava da se iznose kojekakve uvrede.

Tokom rasprave povela se i polemika i između Boška Obradovića i ministra Siniše Malog.

Najpre je lider Dveri Boško Obradović izjavio da "Vučić nije imun na kadrove DS-a" pominjući krađu, na šta mu je Mali uzvratio da laže i da obmanjuje građane.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво