Dačić: Očekujem uspešnu nedelju za Srbiju u UN

Prvi potpredsednik vlade Ivica Dačić najavio je u Njujorku brojne diplomatske aktivnosti naše delegacije tokom zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija ove sedmice. Šef srpske diplomatije već učestvovao na skupu o problemu droga, kojem je predsedavao Donald Tramp.

"Biće ovo veoma naporna nedelja ali ja očekujem i jedna veoma uspešna nedelja za nas iz Srbije, naročito za nas koji se bavimo pitanjem Kosova i Metohije", rekao je Ivica Dačić.

Dodao je da danas počinju aktivnosti na Generalnoj skupštini UN, najvećem multilateralnom skupu na svetu u jednoj godini gde su prisutni svi šefovi država, vlada, kao i ministri spoljnih poslova iz celog sveta.

"To nameće veliki spisak obaveza, čitav niz bilateralnih sastanaka što će biti suština mog boravka ovde na Generalnoj skupštini UN", rekao je Dačić i dodao da će se danas susresti sa predstavnicima zemljama koje su važne za naš teritorijalni integritet i suverenitet.

Naveo je da se sastao sa predsednikom Južnoafričke Republike i najavio susret sa šefovima diplomatije Gane i Samoe.

"Takođe, već smo ugovorili više od 30 bilateralnih sastanaka za ovih nekoliko dana a biće ih i više", rekao je Dačić.

Sastanak o problemu droga, predsedavao Tramp

Inače, Dačić je prisustvovao sastanku posvećenom svetskom problemu droga, koji organizuju SAD, a kojem je predsedavao američki predsednik Donald Tramp.

Donald Tramp je na skupu pozvao svet na globalnu akciju protiv ilegalne trgovine i korišćenja droge.

"Danas obećavamo da ćemo se boriti protiv epidemije droge zajedno", rekao je Tramp, prenosi AP.

Dodao je da "zlo zavisnosti od droge nastavlja da odnosi mnogo života u Sjedinjenim Državama i širom sveta".

Dačić navodi da su, osim održavanja ovog skupa, počeli i razni prateći događaji – poput skupa posvećenom stogodišnjici rođenja Nelsona Mandele, odnosno održivom razvoju.

Na marginama Generalne skupštine UN biće održan i niz skupova koji se odnose na regionalno predstavljanje, kao što su susreti koje organizuju visoki komesar Johane Han i visoka predstavnica EU Federika Mogerini, najavio je Dačić.

Prethodno je iz Ministarstva spoljnih poslova saopšteno da će Dačić u Njujorku imati prilike da upozna sagovornike sa politikom Vlade Srbije, tokovima privrednih reformi koje se sprovode u Srbiji, kao i procesom dijaloga između Beograda i Prištine i evropskim integracijama Srbije.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво