Brnabić: Pravi trenutak za razvoj odnosa Srbije i SAD

Predsednica Vlade Ana Brnabić zahvalila je američkom sekretaru za trgovinu Vilburu Rosu na prvoj poseti Srbiji i istakla da je ovo pravi trenutak za razvoj naših političkih i ekonomskih odnosa.

Ponosni smo na proslavu 100-godišnjice od kada je u znak savezništva podignuta srpska zastava na Beloj kući, istakla je premijerka i navela da se naši bilateralni odnosi moraju temeliti kako na zajedničkoj istoriji, tako i na potencijalima brojne srpske dijaspore i značajnim američkim investicijama u Srbiju.

Premijerka Brnabić zahvalila je sekretaru Rosu na tome što su Sjedinjene Američke Države od 2001. godine do danas obezbedile skoro jednu milijardu dolara razvojne pomoći za projekte u Srbiji, koji su podstakli naš privredni rast i unapredili rad lokalnih zajednica, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju s medijima.

SAD, kao jedan od najvećih stranih investitora, uložile su oko četiri milijarde dolara, a ove investicije su omogućile da se zaposli preko 17.000 radnika.

Premijerka je posebno naglasila značaj kompanija En-Si-Ar i "Majkrosofta", čiji dolazak u Srbiju predstavlja veliki impuls za privredni i tehnološki razvoj.

Takođe je istakla da je cilj Vlade da se naša ekonomija transformiše od ekonomije koja je primarno zasnovana na investicijama u ekonomiju zasnovanu na znanju i inovacijama, na čemu Vlada intenzivno radi.

Jedan od izazova je nedostatak 15.000 stručnjaka u IT sektoru, na čemu se radi kroz uvođenje novina u formalno obrazovanje i prekvalifikacijama za juniore programere, koje su namenjene ljudima sa talentom za IT i žele da promene karijeru.

Sekretar za trgovinu SAD posebno je istakao značaj vodećih američkih kompanija koje već posluju u Srbiji, ali je i naglasio da postoji još dosta prostora za investicije u našu zemlju.

Ros je pohvalio reforme koje se sprovode u Srbiji, i stoga očekuje intenzivniju ekonomsku saradnju i posebno istakao značaj juče potpisanog Memorandumada o razumevanju u oblasti infrastrukture između Srbije i SAD, koju vidi kao izvanrednu priliku za angažovanje američkih građevinskih, ali i svih drugih kompanija u Srbiji.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво