"Cilj da što više mladih istraživača konkuriše za grantove ERC-a"

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović sastao se sa predsednikom Evropskog istraživačkog saveta iz Brisela (ERC) Žan Pjer Burginjonom i tom prilikom istakao da Srbija ima interes da što više mladih istraživača konkuriše za bespovratna sredstva koja dodeljuje Evropski istraživački savet.

"Vlada Republike Srbije učiniće sve da stvori uslove da što veći broj mladih istraživača iz Srbije konkuriše za grantove ERC, jer to vidimo kao izvanrednu priliku da osnažimo naše istraživačke i inovacione potencijale, kao i da obezbedimo veći prodor i primenu naučnih istraživanja u srpskoj privredi", rekao je Popović, navodi se u izjavi dostavljenoj medijima.

Ministar je naveo primer Mađarske koja je u prethodnom periodu ostvarila visok stepen uspešnosti u privlačenju ERC grantova za razvoj istraživanja i inovacija.

"Mađarska je to učinila kroz kreiranje programa malih grantova, u iznosu od 10.000 do 100.000 evra. Koristićemo iskustva Mađarske i u tom smislu nadam se čvršćoj saradnji srpskih i mađarskih istraživača u transferu iskustava i znanja, kako bi i Srbija privukla više ERC i drugih evropskih grantova u budućnosti", naglasio je Popović.

On je izneo ideju da se uspostavi regionalna kancelarija ERC za region Balkana i istakao da je za Srbiju važno da pored univerziteta i akademske zajednice, stimuliše i ohrabri industriju i privatni sektor da direktno apliciraju za grantove ERC.

Popović i Burginjon su se složili da je, u skladu sa novim evropskim programom finansiranja istraživanja i inovacija "Horizon Evrope" koji počinje 2020. godine, razvoj i primena inovacija jedna od najznačajnijih tema u tom programu. 

Sastanku su prisustvovale i jedine dve dobitnice ERC grantova u Srbiji - Sofija Stefanović i Magdalena Đorđević.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво