Volstrit džornal: SAD i Nemačka na suprotnim stranama o razgraničenju

I "Volstrit džornal" i "EU obzerver" pišu o sastanku ministara spoljnih poslova EU u Beču, pri čemu američki list navodi da su SAD i Nemačka na suprotnim stranama kad je reč o mogućem planu o "promeni granica između Srbije i Kosova" i rešavanju jednog od poslednjih velikih teritorijalnih sporova u Evropi.

Njujorški list Volstrit džornal navodi da je Berlin zabrinut zbog "poteza koji bi mogao da otvori Pandorinu kutiju međuetničkih sporova u nekim od najsiromašnijih zemalja regiona", a nemački zvaničnici su u petak rekli da ostaju duboko skeptični po tom pitanju.

Volstrit džornal ukazuje, u tom kontekstu, na izjavu nemačkog ministra spoljnih poslova Hajka Masa.

"Ne mislimo da su razgovori o razmeni teritorija između Kosova i Srbije konstruktivni. To može da otvori previše starih rana kod tamošnjih naroda", rekao je Mas, na putu ka Beču, na razgovore između šefova diplomatija EU i balkanskih zvaničnika.

S druge strane, ukazuje se u tekstu, američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džon Bolton je prošle nedelje izjavio da ta ideja ne zabrinjava Vašington, uprkos dvodecenijskom protivljenju Zapada.

Eventualni dogovor o teritorijalnim korekcijama mogao bi da naiđe na značajne kritike na domaćem terenu, ocenjuje Volstrit džornal, uz napomenu da se toj ideji protivi srpsko pravoslavno svetštenstvo i vodeći kosovski političari.

Uz to, dodaje se, zvaničnici u susednoj Bosni izrazili su zabrinutost da bi to moglo da dodatno podstakne težnje lidera Republike Srpske Miloraka Dodika ka nezavisnosti.

List navodi i da su neki evropski lideri zabrinuti da bi eventualni dogovor o izmeni granice mogao da napravi etnički razdor i u Makedoniji, koja je iskusila sporadično nasilje u koje je bila umešana albanska manjina.

Njujorški list podseća da je finski ministar spoljnih poslova Timo Soini u petak rekao da "treba biti veoma oprezan kako se ne bi izazvali novi problemi u regionu", kao i da je nemačka kancelarka Angela Merkel ranije ovog meseca izjavila da su "granice ovog regiona nepovredive".

Američki list navodi da je ideja o prekrajanju granica kako bi se balkanske zemlje učinile etnički homogenijim nepopularna među mnogim evropskim vladama.

"Neki od glavnih evropskih zvaničnika počeli su svoje karijere na Balkanu, i lično prisustvovali ratovima u bivšoj Jugoslaviji tokom devedesetih godina prošlog veka, u kojima je ubijeno oko 140.000 ljudi. Međutim, EU, takođe, godinama traži rešenje za spor između Kosova i Srbije", navodi se u tekstu.

Volstrit džornal ukazuje da su se Vašington i Berlin, generalno, slagali kad je reč o ovom regionu otkako je predsednik Bil Klinton predsedavao Dejtonskim mirovnim pregovorima 1995. koji su doneli nestabilni mir glavnom poprištu jugoslovenskih ratova – Bosni i Hercegovini, ali da su pod Donaldom Trampom SAD pokazale interesovanje za preispitivanje svoje politike u pogledu ovog regiona.

Njujorški list zaključuje da je američka podrška teritorijalnoj razmeni na jugoistoku Evrope među izvesnim brojem pitanja po kojima se Berlin i Vašington ne slažu.

EU obzerver: Mogerinijeva treba da umiri "nervozne glave"

U međuvremenu, briselski portal EU obzerver navodi da su institucije EU izrazile nadu u novi značajan pomak kad je reč o proširenju Zapadnog Balkana, uprkos "nervozi" zbog ideje o razmeni teritorija iz etničkih razloga.

Portal podseća na izjavu visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Federike Mogerini, posle razgovora zvaničnika EU u Beču 31. avgusta, da bi Beograd i Priština mogli da normalizuju odnose obavezujućim sporazumom 2020. godine.

Mogerinijeva, ukazuje portal, tek treba da "umiri nervozne glave", u trenutku kada se razgovori premeštaju iz Beča u prestonicu EU iduće nedelje, kada će se tamo sa njom sastati predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski predsednik Hašim Tači.

"Eventualni dogovor tiče se razmene delova severnog Kosova naseljenih Srbima za Preševsku dolinu u Srbiji, gde etnički Albanci čine većinu stanovništva", navodi briselski portal, uz ocenu da bi to moglo da izazove snažnu negativnu reakciju nacionalista na Kosovu i u Srbiji.

I EU obzerver upozorava na rizik da bi takav dogovor mogao da ohrabri Albance u Makedoniji, kao i Hrvate i Srbe u BiH, da pokušaju da ponovo isrctaju granice, manje od 20 godina nakon okončanja ratova na Zapadnom Balkanu.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво