Srbija sve atraktivnija za turiste

U turizmu Srbije svaka je godina bolja od prethodne. U prilog tome sve bogatija ponuda, kvalitetni smeštajni kapaciteti i snažna promocija i na domaćem i na stranom tržištu. Rastu broja domaćih turista umnogome su doprineli vaučeri kojih je ove godine bilo čak sto hiljada, a koji su raspodeljeni već u junu.

U prvih sedam meseci ove godine, Srbiju je posetilo blizu dva miliona turista, od kojih je 925.000 stranih. Domaćih turista bilo je 11 odsto više, a stranih 14 odsto.

"Rezultat je mogao biti još bolji da nismo imali onoliko kišnih i hladnih dana u julu jer je to smanjilo broj dolazaka u nekim destinacijama u kojima realizacija turističkog prometa direktno zavisi od vremena", kaže Marija Labović, direktorka Turističke organizacije Srbije.

Niš je za turiste sve atraktivniji, pa ih je tamo u julu bilo za petinu više.

"Povećava se broj stranih turista, imamo podatke i statistike da sve više turista iz Slovenije, Mađarske i iz Kine boravi u Nišu na proputovanju kroz ovaj deo Evrope", kaže direktor TO Niš Uroš Parlić.

Zlatibor je imao povećanje broja turista za deset odsto.

"Ono što nas posebno raduje je izrazito veliko povećanje broja stranih turista od 14 odsto, što je dokaz da se destinacija razvija u jednom dobrom smeru", kaže Vladimir Živanović, direktor TO Zlatibor.

Vrnjačku Banju je u prvih sedam meseci posetilo za trećinu više stranaca.

"Jedan konstantan rad i promocija Vrnjačke Banje, godina jubileja, pomoć države, koja je investirala ove godine u Vrnjačku Banju, doprineli su ovom rezultatu", kaže direktor TO Vrnjačka Banja Ivan Trifunović.

Turizam Srbije ima svoju zlatnu petorku. To su Beograd, Novi Sad, Zlatibor, Kopaonik i Vrnjačka Banja. U njima se ostvari 75 odsto ukupnog turističkog prometa.

Sokobanja je na dobrom putu da se priključi tom elitnom društvu jer je ove godine zabeležila rast od čak 90 odsto. Sve to ukazuje da ćemo ostvariti zacrtani cilj.

"To je tri i po miliona turista, od toga blizu milion i sedamsto hiljada stranih i devizni priliv od milijardu i trista pedeset miliona evra. Ako se te naše ambicije ostvare, ovo će biti najbolja turistička godina", kaže Rasim Ljajić, ministar trgovine, turizma i telekomunikacija.

Popularnost Beograda ne jenjava. U prvih sedam meseci posetilo ga je više od pola miliona stranih turista, a samo u julu 100.000, što je povećanje od 20 odsto.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 01. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво