Upozorenja širom Evrope: Na severu poplave, na jugu požari...

Širom Evrope metorološke službe upozoravaju na opasnost, na severu kontinenta, u južnim delovima Francuske, severnim delovima Nemačke, na snazi su upozorenja na olujne vetrove, poplave, klizišta. U Portugaliji se vatrogasne jedinice bore da spreče ponovno razbuktavanje požara koji su prošle nedelje uništili desetine kuća.

Vlasti u Portugalu saopštile su danas da su uspele da stave pod kontrolu veliki požar na jugu zemlje, nakon nedelju dana borbe.

Agencija za civilnu zaštitu u toj državi saopštila je da je skoro 1.400 vatrogasaca i skoro 450 vozila raspoređeno na tom području da bi sprečili ponovno izbijanje požara.

U požaru u portugalskom regionu Algarve, popularnom turističkom odredištu Evrope, povređena je 41 osoba, među kojima jedna teško, a nekoliko desetina kuća je izorelo do temelja.

Sa druge strane, vlasti širom Skandinavije upozorile su na snažne vetrove i oluje koje nadolaze nakon dogog perioda vrelog i suvog vremena, dok se u Nemačkoj noćas radilo na otvaranju puteva nakon oluja koje su već zahvatile tu zemlju.

U severozapadnoj Danskoj, danas je teško povređen 61-godišnji muškarac, kamper kada ga je šatorski klin, usled olujnog vetra, pogodio u grlo dok se pakovao.

On je hitno helikopterom prevezen u bolnicu.

Direktorat za vodu i energiju Norveške objavio je narandžasti alarm u planinskom regionu na jugu te zemlje zbog klizišta, oluja i očekivanih obilnih padavina koja stižu u severnu Evropu.

Planina Manen na 350 kilometara od prestonice Osla, prošle godine je bila među glavnim vestima u zemlji, zbog velikih rizika od lavine kamenja. Četiri nedelje je na snazi bio crveni alarm, a 11 osoba je bilo preventivno evakuisano, međutim klizišta nisu bila pokrenuta.

Do danas su, širom Norveške, brodske kompanije otkazale plovidbe, a vlasti su upozorile planinare na snažne vetrove i pozvale ljude da obezbedu zaštitu za svoje male čamce, šatore i sličnu opremu.

Olujni vetrovi se očekuju širom obale Severnog mora, a izdata su upozorenja da lakša vozila ne bi trebalo da prelaze mostove.

Zbog oluja koje su pogodile jug Francuske u četvrtak je evakuisano oko 1.600 ljudi iz tri regiona u toj zemlji, a na evakuacijama je radilo više od 400 policajaca i vatrogasaca uz pomoć helikoptera.

Visoki vojni zvaničnik iz južnog francuskog regiona Garda kazao je da je taj region najgore pogođen velikim olujama i poplavama, ali naglasio da su deca uspešno spasena.

Oko 119 dece od kojih su mnoga nemačke nacionalnosti, evakuisano je iz kampa u tom regionu u četvrtak uveče.

U petak je šef regionalne žandarmerije Loren Has kazao da su sva deca spasena i dodao da je spaseno i 46 odraslih, ali da se još uvek traga za nestalim 67-godišnjim nemačkim državljaninom koji je radio kao čuvar kampa.

Tokom protekle noći u delovima severne Nemačke takođe su nastupile oluje, a vetar je uz obalu duvao i do 140 kilometara na čas, odnoseći drveće i stvarajući haos u saobraćaju.

U oluji koja je pogodila grad Bad Vilbel u Nemačkoj u četvrtak, povređena su tri gosta jednog kafića kada je olujni vetar istrgao roletne koje su se na njih srušile.

Nakon ekstremnih vrućina i suše koje su nedeljama trajale u Nemačkoj, nastupilo je nevreme u kojem su povređene tri osobe, a saobraćaj u mnogim delovima zemlje je bio obustavljen.

Kako je prenela Hina, nevreme je nastupilo u poslepodnevnim časovima, u smeru zapad-istok, a najviše je ugrozilo železnički saobraćaj.

Tog dana su, kako je navedeno, delimično za saobraćaj bile zatvorene važne železničke trase između Hamburga i Berlina i Hamburga i Kelna.

Zbog oluje je na pola sata u četvrtak predveče bila zatvorena i najveća nemačka vazdušna luka u Frankfurtu, a tokom večeri je otkazano preko 150 letova.

Na jednoj od najprometnijih saobraćajnica, A-3 koja od severozapada vodi ka jugoistoku zemlje, saobraćaj je usred letnjih praznika bio zatvoren satima zbog grana koje su ležale po putu.

Iako je u toj zemlji došlo do blagog zahlađenja, meteorolozi ne predviđaju kraj vrućina u Nemačkoj.

"Vruće dane sa preko 30 stepeni Celzija možemo da očekujemo do novembra", saopštila je danas nemačka meteorološka stanica.

Vlasti u Poljskoj takođe su danas izdale upozorenja na obilne padavine, posebno u centralnim i južnim delovima zemlje.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво