Tramp na meti kritika u Americi

Dan posle istorijskog američko-ruskog samita u Helsinkiju, ne stišavaju se kritike na račun predsednika Trampa. Na meti je i demokrata i republikanaca i medija. Posebno mu se zamera što je izostalo snažno upozorenje ruskom predsedniku povodom navodnog mešanja u američke izbore. Za Putina susret je bio "sadržajniji nego što je očekivao".

"Izdajnik", "Putinova pudlica", "samit predaje" – tako veliki deo američkih i zapadnih medija komentariše jučerašnji susret u Helsinkiju. Jedinstveni su u oceni da je ruski predsednik trijumfovao. Prema svom predsedniku ništa manje nemilosrdni nisu ni senatori i kongresmeni. Na nož su ga dočekale i demokrate i republikanci. Tviter se crveni od uvreda.

"Pres-konferencija u Helsinkiju bila je jedan od najsramnijih nastupa nekog američkog predsednika do sada. Nijedan se nije toliko bedno ponizio pred tiraninom", rekao je republikanski senator Džon Mekejn.

Bivši direktor CIA Džon Brenan smatra da "to nije ništa manje od izdaje". "Ne samo da su njegovi komentari imbecilni, potpuno je u Putinovoj šaci. Republikanske patriote, gde ste?", upitao je Brenan.

Na optužbe da se svrstao na Putinovu stranu, a protiv obaveštajnih službi svoje zemlje u izjavama o ruskom mešanju u američku predsedničku kampanju – Tramp pojašnjava da ima veliko poverenje u svoje obaveštajce, ali da dve najveće nuklearne sile moraju dobro da se slažu.

"Dok je NATO samit bio sjajan i profitabilan, sastanak sa Putinom bio je još bolji. Nažalost, to nije tako predstavljeno. Lažne vesti su poludele", naveo je Tramp na Tviteru.

Za Putina samit je prevazišao očekivanja. U intervjuu Foksu ponavlja svoje izjave da se Moskva nije mešala u američke izbore.

"Ruska država se nikada nije mešala u unutrašnje stvari, a pogotovo izbore u Sjedinjenim Državama. To su unutrašnje političke igre u Americi. Nemojte rusko-američke odnose držati kao taoce te unutrašnje političke borbe", rekao je Putin.

U Američkom kongresu svejedno najavljuju razmatranje novih sankcija Rusiji. S druge strane, Kina je zadovoljna što Amerika i Rusija poboljšavaju odnose i nada se da će još više razgovarati i sarađivati u budućnosti.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара