"Slovačka spremna da Srbiji pomogne na evropskom putu"

Stav Slovačke po pitanju Kosova ostaje jednak i principijelan, podržaćemo otvoren i konstruktivan dijalog, a što se tiče procesa evropskih integracija, Srbija bi među prvim zemljama trebalo da pristupi EU, poručio je predsednik slovačkog parlamenta Andrej Danko.

Danko je zahvalio na mogućnosti da se obrati na Posebnoj sednici srpskog parlamenta, sazvanoj u njegovu čast, uz poruku da je to najveća počast koju je mogao da mu ukaže jedan demokratski narod.

Predsednik Nacionalnog saveta Slovačke ukazao je da međunarodna zajednica, kada je u pitanju Kosovo, mora da bude više fer prema Srbiji i poručio da će Slovačka uvek biti tu da pomogne bratskom srpskom narodu, što je ispraćeno aplauzom poslanika u srpskom parlamentu. 

Istovremeno, predsednik Nacionalnog saveta Slovačke rekao je da je ta zemlja spremna da podrži Srbiju da bude među prvim zemljama koje će ući u EU. 

Poručio je i da je Slovačka spremna da Srbiji pomogne na evropskom putu, svojim iskustvima kao članica EU, ali i iz prisupnog perioda. 

Pored iskustava, Danko je upozorio i na važnost deljenja grešaka Slovačke prilikom ulaska u EU, pa Srbiji poručio da, kada do toga dođe, sačuva više od njegove zemlje prirodne resurse, brendove, nacionalni identitet i ljude. 

"Članstvo u EU Slovačkoj je donelo napredak na mnogim poljima, to je jedan vitalan projekat koji zahteva reforme, ali prednosti Šengena, kolektivne bezbednosti su nesporne", poručio je Danko poslanicima. 

Još jednom je ponovio da će slovački narod uvek biti uz srpski.

"Sloveni smo, sačuvajmo i razvijajmo slovenski svet. Mi loše shvatamo površnost, bezosećajnost i nadmenost. Danas su te osobine u modi. Međutim, naša snaga je u tome što imamo veliko srce. Vama Srbima ne moram da govorim koliko puta ste morali da ustanete, ali znam da ćete se ponovo podići i biti jaki", poručio je Danko. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 15. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара