Kako se može koristiti atomska energija u mirne svrhe?

Iako je pri pomenu atomske energije jedna od češćih asocijacija nuklearna katastrofa ili opasno zračenje, ne mora tako biti. Takozvani "mirni atom" je veoma koristan, počev od terapije u lečenju malignih oboljenja, do unapređenja poljoprivrede i industrije. Nedavno je u Sočiju potpisana saradnja Rusije i Srbije u korišćenju atomske energije u mirne svrhe. Šta taj sporazum donosi Srbiji?

Atomska energija u mirne svrhe donosi vrhunske rezultate u mnogim privrednim granama i na opštu korist svih građana – poruka je novog ruskog partera, državne Korporacije "Rosatrom", jednog od vodećih svetskih centara za nuklearne nauke i tehnologiju.

"Atomska energija ne predstavlja samo nuklearne centrale. Naprotiv, koristi se u drugim pravcima danas veoma traženim u svetu, kao što je nuklearna medicina. Srećni smo što možemo da predložimo naše tehnologije i naše znanje srpskim kolegama", kaže Vadim Titov, potpredednik "Rosatoma".

Saradnja će se odnositi na primenu nuklearne energije, pre svega u onkologiji i poljoprivredi.

"Ruske naučnoistraživačke organizacije, fakulteti koji se bave nuklearnim istraživanjem su najbolji u svetu. Preko 100 hiljada ljudi je uključeno u ta istraživanja, i ta znjanja mogu da budu veoma korisna za naše istraživače. U budućnosti očekujemo formiranje nekoliko radnih grupa koje će se baviti tim problemom", ističe Nenad Popović, ministar za inovacije i tehnološki razvoj.

Mirni atom neophodan je za radiofarmaceutsku prozvodnju, a koristi se za dijagnostikovanje i terapiju najtežih bolesti.

Institut za nuklearne nauke u Vinči prvo takvo medicinsko sredstvo proizveo je početkom 60-ih godina prošlog veka. Trenutno proizvodi 14 vrsta radiofarmaceutika. Saradnja sa Rusijom je, kažu, doborodošla.

"Otvoreni smo uvek za novu saradnju koja bi doprinela razvoju naših tehnoloških procesa, kao što su automatizacija, kao i pristup novim tržištima", ističe Aleksandar Vukadinović iz Laboratorije za radioizotope Insitiuta "Vinča".

Mirni atom poboljšava kvalitet hrane i podstiče prinos u poljoprivrivredi. U ruskom partneru, naši stručnjaci vide šansu za unapređenje tehnologije.

"Konkretno mi koristimo radioaktivni izvor kobalt 60. Njime se ozračuje hrana, uništavaju se bakterije i hrana na taj način postaje čista. Ukoliko bismo dobili novo akceleratorsko postrojenje mogli bismo da radimo veće količine hrane, i to bi pomoglo našim poljoprivrednim proizvođačima", navodi Slobodan Mašić sa Instituta za nuklearne nauke "Vinča".

Ruska državna korporacija Rosatom zapošljava više od 20 hiljada istraživača. Prvi koraci u saradnji biće razmena stručnjaka i iskustava.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво