Mun i Tramp razgovarali o Severnoj Koreji

Južnokorejski predsednik Mun Džae In razgovarao je više od 20 minuta telefonom sa američkim predsednikom Donaldom Trampom, kako bi osigurali da samit SAD i Severne Koreje ostane u planu nakon što je Pjongjang pripretio da će odustati.

Mun i Tramp su razmenili stavove po pitanju najnovijih reakcija Severne Koreje, saopštila je kancelarija južnokorejskog predsednika bez daljeg objašnjavanja, prenosi Rojters.

"Dvojica lidera će blisko i nepokolebljivo raditi za uspešno održavanje samita Severne Koreje i SAD koji je zakazan za 12. jun, uključujući i dolazeći samit Južne Koreje i SAD", navedeno je u saopštenju.

Tramp i Mun trebalo bi da se sastanu u utrorak u Vašingtonu pre nego što se severnokorejski lider Kim Džong Un sastane sa američkim predsednikom 12. juna u Singapuru, kako je zakazano.

Glavni pregovarač Severne Koreje Ri Son Gvon u četvrtak je izjavio da neće pregovarati sa Južnom Korejom, osim ako se Pjongjangu ne odgovori na zahteve povodom vojnih vežbi SAD i Južne Koreje.

Severnokorejski zvaničnik je tada rekao da će biti teško sedeti licem u lice sa predstavnicima južnokorejskog režima "do rešavanja situacije koja je dovela do prekida pregovora dve Koreje na visokom nivou", preneo je Tas.

On je kritikovao zajedničku vojnu vežbu Seula i SAD, ističući da Seul podržava Vašington koji i dalje pritiska Severnu Koreju u vezi denuklearizacije.

U utorak je severnokorejska agencija objavila da su severnokorejski zvaničnici otkazali pregovore sa Seulom zakazane za 16. maj, zbog zajedničkih vežbi SAD i Južne Koreje, a koje su nazvane "namernom provokacijom koja je u suprotnosti sa pozitivnim političkim razvojem na Korejskom poluostrvu".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара