Štrajk taksista blokirao Slaviju

U centru Beograda štrajkuju taksisti okupljeni oko Ugovorne privredne taksi komore Srbije. Blokirani su prilazi Trgu Slavija. Taksisti protestuju protiv liberalizacije dobijanja taksi dozvola, ali i protiv zakonskih rešenja kojim se omogućava rad mobilnim aplikacijama koje rade po principu "Ubera" na teritoriji Srbije. Najavljuju da će protestovati sve dok se ne ispune njihovi zahtevi.

Saobraćaj je obustavljen u Beogradskoj ulici, Ulici kralja Milana, i u delu Nemanjine ulice od Resavske, gde se nalazi više vladinih ministarstava. Policija usmerava vozila na alternativne pravce.

Ni tramvaji ni autobusi ne rade u tom delu gradu, ali u funkciji su ulice koje su poprečne sa Nemanjinom, kao i Ulica kneza Miloša.

Taksisti najavljuju da će nastaviti protest dok se ne ispune njihovi zahtevi.

Nacrt pravilnika o linijskom prevozu radi Radna grupa pri Ministarstvu saobraćaja. Pravilnikom treba da se propiše ko i pod kojim uslovima može da dobije licencu za taksi.

U radu grupe donedavno su učestvovali i predstavnici Ugovorne komore taksista, ali su tu radnu grupu napustili i traže donošenje specijalnog zakona o taksiju.

"Najviše nam smeta rad nekorektnih aplikacija koje su zabranjene u Evropi, a koje se bave taksi prevozom. One moraju da se ukinu. Tražimo i obustavu zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćaju. Smatramo da je potrebno doneti poseban zakon o taksi prevozu, koji bi bio osnovni zakon", ističe Saša Knežević iz Ugovorne privredne taksi komore Srbije.

Osnovna primedba taksista se odnosi na takozvane mobilne aplikacije koje funkcionišu, a na mala vrata uvode firme kao organizatore i nosioce posla u taksiju.

Jedna aplikacija koja funkcioniše na teritoriji Srbije, Hrvatske i Austrije je "Car go" i ona, kažu, već ima 60.000 korisnika.

Cena prevoza preko aplikacije je manja od sadašnjih taksi tarifa. U toj firmi kažu da posluju po zakonu i da plaćaju porez, ali da se zalažu i da ceo sistem taksija u Srbiji bude kontrolisan.

"Svaki porez je naplaćen i plaćen državi, čak se zalažemo za to i želeli bismo da se u realnom vremenu povežemo sa Poreskom upravom", rekao je direktor firme "Car go" Aleksandar Vučić.

Potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović poručila je da taksisti nemaju pravo da blokiraju život Beograđana i istakla da ne postoji nijedan razlog za današnji protest.

Podršku Radnoj grupi dala je većina taksi udruženja, međutim, taksisti iz Ugovorne komore kažu da su vlasnici udruženja samo nosioci radio-frekvencija, kojim nalaze mušterije.

Taksisti iz Ugovorne komore smatraju da ih zbog toga vlasnici raznih taksi udruženja ne mogu predstavljati u Radnoj grupi oko donošenja zakona.

Sa druge strane, predsednik Saveza udruženja taksista Srbije Aleksandar Bijelić kaže da protestuju samo oni koji su protiv uvođenja reda u taksi delatnost.

Taksisti koji danas blokiraju beogradske ulice jesu udruženja i ljudi koji i sami krše Zakon o prevozu putnika u drumskom saobraćaju, kojim vlada nastoji da reguliše tu delatnost, smatra Bijelić iz "Pink taksija".

Šef Radio mreže u "Naksis taksiju" Nenad Glavčić je rekao da su taksisti dobili ono što su tražili i da ne postoji nijedan razlog za proteste i blokade saobraćaja u gradu.

Број коментара 20

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво