Šta je ostalo od đurđevdanskih običaja

Pravoslavni vernici danas slave Đurđevdan. Ovaj praznik je po narodnom verovanju granica između zime i leta, a odnosi se na zdravlje ukućana, udaju i ženidbu mladih, plodnost stoke i berićetne useve. U Jagodini skoro sva romska domaćinstva slave Đurđevdan, a mnogi koji rade u evropskim zemljama za Svetog Đorđa su u Srbiji. Socijalno ugrožene porodice od jagodinskog Centra za socijalni rad dobile su po pet hiljada dinara da mogu, kako dolikuje, da obeleže slavu.

Obeležavanje Đurđevdana pojedini stanovnici Jagodine započeli su još sinoć – paljenjem đurđevskih vatri. Romi veruju da svetlo plamena i žeravica tera zle sile iz kuća i sa polja i donosi zdravlje tokom cele godine.

"Moli se Bogu, do dvanaest sati čekamo Đurđevdan – naš Georgije, da nam pomogne, za zdravlje, za sreću, za napredak, za ljubav, za mir", kaže Mirjana Andrejić.

"Simbol ciganskog života je vatra. I dok vatra gori goreće ljubav, goreće sreća, goreće zdravlje", navodi Aleksandar Todorović.

Po narodnom verovanju, Đurđevdan je poseban praznik jer simbolizuje zdravlje i buđenje prirode. Venčićima od bilja kite se kapije. Nekada su pravljeni u polju, danas se kupuju na pijaci.

"Kao dete išli smo na vodu, uzeli smo cveće, onda onu vrbu, kao uranak je bilo. Onda smo ujutru slavili iz muziku – imali smo muziku, bandaše, pevače", seća se Miodrag Ilić iz Salakovaca kod Požarevca.

Iako žive u Beču, Maksimovići su za Svetog Đorđa uvek u Jagodini. Zakazano vreme za slavu, kažu, ne postoji – jer dolaze rodbina i prijatelji sa svih strana, pa se slavi tri dana.

"To se već zna godinama, to iz Austrije znaju isto kolege sa fakulteta mog supruga, znaju za taj dan da mi dolazimo, pa i oni dolaze kod nas u goste", kaže Daliborka Maksimović.

"Za šesti maj, za Đurđevdan se živi. Već marta meseca počinju pripreme za slavu i onda se zna ko će šta da obuče, garderoba, ko će s kim da ide na slavu. I ja mislim da je to za nas najsrećniji dan", ističe Pera Maksimović.

Život u gradskim sredinama uticao je da se mnogi narodni običaji prilagode. Ipak, želje za dobro zdravlje i napredak uz Svetog Đorđa, ostale su iste.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво