Lavrov: Zapad planira podelu Bliskog istoka

Zapadne zemlje koriste reči podrške suverenitetu, nezavisnosti i teritorijalnom integritetu Sirije kao pokriće za svoje planove da preoblikuju Bliski istok, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

Sergej Lavrov je to rekao na sastanku sa turskim i iranskim kolegom Mevlutom Čavušogluom i Muhamadom Džavadom Zarifom, prenosi Tas.

"Za Zapadne zemlje, izjave podrške suverenitetu nezavisnosti i teritorijalnom integritetu Sirije su samo reči, koje po svemu sudeći treba da prikriju planove za preoblikovanje Bliskog istoka i podelu Sirije", rekao je Lavrov.

On je kazao da je ubeđen da su Rusija, Turska i Iran iskreno zainteresovane za očuvanje celovitosti Sirije, u kojoj "etničke i verske grupe imaju jednaka prava i mogu da žive u miru među sobom i sa susedima".

"Moramo pomoći Sirijcima da očiste zemlju od terorista i pomažemo sirijskoj vladi da izgradi mostove nacionalnog pomirenja i ono što je srušeno", rekao je Lavrov.

Rusija, Iran i Turska zajedno za bržu pomoć Siriji

"Danas smo potvrdili potrebu za jačanjem napora u pružanju humanitarne pomoći. Obezbedićemo da ta pomoć bude pružena na najefikasniji način", naveo je Lavrov posle sastanka. 

Prema njegovim rečima, Rusija, Turska i Iran će, pri tom, sarađivati sa sirijskom vladom i opozicijom, kao i sa kolegama u UN, Međunarodnim Crvenim krstom, sirijskim Crvenim polumesecom i drugim međunarodnim organizacijama.

Uz to, ruski ministar je istakao da bi Ujedinjene nacije trebalo da izbegavaju politizovanje pružanja humanitarne pomoći Siriji i da svetska organizacija nema prava da bude naklonjena zemljama koje tvrde da će ta pomoć biti isporučena samo sirijskim oblastima koje kontroliše opozicija.

Takođe, ukazao je da Ujedinjene nacije mogu da umnogome pospeše proces u Astani s ciljem iznalaženja rešenja za Siriju, istakavši da su fokusu tog procesa zone deeskalacije, humanitarna pomoć i politički dijalog.

Lavrov je naglasio da Rusija, Iran i Turska smatraju neprihvatljivim pokušaje podele Sirije po etničkim i verskim linijama.

Prema njegovim rečima, postoje pokušaji da se omete mirovni proces u Siriji, pre svega da se spreči uspostavljanje ustavnog odbora.

"Razvoj događaja u proteklim nedeljama pokazuje da ne žele svi da se u Siriju vrati mir. Svaki put kada se probudi nada, izvede se napad na tu zemlju", rekao je Lavrov.

On je upozorio da će rat protiv terorista koji, kako je naveo, pokušavaju da se sakriju u zonama deeskalacije u Siriji, biti beskompromisan.

"One grupe naoružane opozicije koje su patriotski orijentisane moraju se smesta odvojiti od terorista", zaključio je ruski diplomata.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
13° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара