O Siriji ništa novo

Dan posle napada u Siriji mirno. Na međunarodnoj sceni nastavlja se politička utakmica. Sjedinjene Države poručuju da neće povući snage iz Sirije sve dok se ne osigura mir i sigurnost građana te zemlje. Moskva odgovara – potrudiće se da popravi političke odnose sa Zapadom, ali da i Rusija ima svoje crvene linije. U Damasku je delegacija ruskih poslanika.

U Siriji danas mirno. Ispituju se rezultati jučerašnjeg napada koji je za jedne bio briljantna vojna pobeda, za druge ratni zločin i kršenje međunarodnog prava.

Potpredsednik Sjedinjenih Država objašnjava da je Amerika uradila moralno ispravnu stvar kada je napala sirijska postrojenja za proizvodnju hemijskog oružja, uspešno i bez civilnih žrtava.

"Poslali smo jasnu i nedvosmislenu poruku sirijskom režimu – Amerika i njeni saveznici neće tolerisati korišćenje hemijskog oružja protiv nedužnih muškaraca, žena i dece", poručuje potpredsednik SAD Majk Pens.

Rusija ponavlja optužbe da je navodni napad bojnim otrovima na grad Dumu bio laž sa ciljem da se akcija Amerike, Britanije i Francuske opravda. U Siriju je stigla delegacija ruskih parlamentaraca.

"Vojna faza je završena, mir u Siriji osiguran. Sad su na redu ekonomska pitanja, uključujući učešće ruskih kompanija u obnovi zemlje", navodi Andrej Turčak, sekretar "Jedinstvene Rusije".

Sirijska vlada objašnjava da im je posle, kako kažu, sedam godina agresije na tu državu, sve teže da uspostave normalne odnose sa svetom.

"Međunarodna koalicija postavlja nemoguće uslove pred Siriju. Otkazuju mirovne sastanke pod raznim izgovorima, prihvataju nepostojeće stvari sa kojima se ne slažemo. Zahtevaju da se ustav države napiše suprotno željama sirijskog naroda. Povrh svega, traže da terorističkim grupama dozvolimo ulazak u vladu", napominje zamenik portparola Parlamenta Nadžat Anzur. 

Stižu i prva svedočenja sa lokacija koje su bile na udaru krstarećih raketa.

"Potpuno je netačno da se ovde pravilo hemijsko oružje. Bili su međunarodni inspektori i nisu ništa prijavili. Ovde su se razvijali protivotrovi, a nije moglo da se istražuje ništa što ja nisam znao", ističe sirijski naučnik Sajed Said.

Predsednici Rusije i Turske Putin i Erdogan saglasni su da je neophodno intenzivirati bilateralnu saradnju radi nalaženja političkog rešenja za Siriju i smanjenja tenzija.

Šef turske države razgovarao je i sa francuskim kolegom Makronom koji je preneo želju Francuske da se poboljša saradnja dve zemlje radi nalaženja sveobuhvatnog rešenja.

Dok Pentagon upozorava da će ponovo reagovati u slučaju novih napada hemijskim oružjem, u Sjedinjenim Državama održano je više manjih protesta zbog napada na Siriju.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво