Predavanja britanskog profesora – bivšeg studenta Medicinskog fakulteta u Beogradu

Veliku ulogu pri osnivanju Medicinskog fakulteta imali su naši lekari koji su se školovali u Francuskoj. Devedeset i osam godina kasnije, međunarodna saradnja je i dalje izuzetno važna. Ove nedelje, predavanja na fakultetu na kojem je diplomirao, održao je doktor Predrag Bjelogrlić, profesor Sent Endrus Univerziteta u Velikoj Britaniji.

Profesor Bjelogrlić je odlučio da karijeru nastavi u Velikoj Britaniji posle studijske prakse koju je tamo obavljao. Ali očuvao je kontakt sa Medicinskim fakultetom u Beogradu.

Organizuje seminare na koje dolaze mladi lekari iz Beograda. Nada se daljoj uspešnoj razmeni i studenata i profesora, jer su dosadašnja iskustva dobra.

"Tom prilikom sam uspeo da upoznam nove veštine koje ću, nadam se, ove ili sledeće godine preneti kao pilot probe, a kasnije i neki metod koji će zaživeti na Katedri anatomije", rekao je Slobodan Kapor, saradnik u nastavi Medicinskog fakulteta.

Sunčici Bjelici sa Instituta za medicinska istraživanja Univerziteta u Beogradu posebno se dopao predmet veštine komunikacija u medicini.

"Zapravo vas uče kako da komunicirate sa pacijentima, kako da saopštavate loše vesti, kako da tumačite vrebalne i neverbalne signale od strane pacijenata", objašnjava Bjelica.

"Konkurisali smo na velikom projektu gde je uključeno deset univerziteta od kojih je šest sa Zapadnog Balkana, a četiri iz zapadnoevropskih zemalja. I dakle, to je Erazmus Plus program", rekao je Predrag Bjelogrlić, vođa kliničkih veština Univerziteta u Sent Endrusu.

Rezultati konkursa biće poznati u julu.

"Projekat je u cilju integrisanja nastave i načina provere znanja u smislu retencije znanja studenata medicine. Dakle, od prve do zadnje godine - kako da omogućimo da studenti zadrže to znanje tokom svih šest godina studija", kaže Bjelogrlić.

Profesor Bjelogrlić održao je nekoliko predavanja u Beogradu.

"Ovaj sistem koji profesor donosi sa svog univerziteta, koji je star 600 godina, ukazuje da je to značajna klinička praksa svih doktora koji rade na teritoriji engleskog govornog područja", istakao je Milan Aksić, zamenik šefa Katedre za anatomiju.

Saradnja i budući projketi izuzetno su važni za unapređenje nastave Medicinskog fakulteta.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво