Donirano 75 laptopova za PISA testiranje srednjoškolaca

Četiri kompanije donirale su Ministarstvu prosvete 75 laptopova za potrebe PISA testiranja srednjoškolaca u Srbiji. Ministar a Mladen Šarčević kaže da će finansijska pismenost doprineti boljim rezultatima srednjoškolaca iz Srbije na PISA testiranju.

Ugovor o donaciji potpisali su ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević i predstavnici kompanija ''Komtrejd'', ''Telegrup'', ''Saga'' i "S&T", a potpisivanju je prisustvovao i američki ambasador Kajl Skot.

U PISA testiranju učestvovaće oko 8.000 učenika uzrasta 15 godina u 220 škola u Srbiji, a ispitavanje počinje sredinom aprila i završava se početkom juna 

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević izrazio je očekivanje da će finansijska pismenost doprineti boljim rezultatima srednjoškolaca iz Srbije na PISA testiranju budući da u poslednjem, kaže, nije pokazan zavidan nivo obrazovanja.

Govoreći o reformama u obrazovanju Šarčević je naveo da se pravi rezultati mogu očekivati 2021. i podsetio da su doneti reformski programi za prvi i peti razred osnovne škole i za gimnazije.

"Krećemo u ciklus reformi i radi se upravo ono što PISA meri. Naš dosadašnji sistem obrazovanja svodio se na prenošenje sadržaja učenicima, a novi koncept zasniva se na planiranju i primeni stečcenog znanja", ukazao je Šarčević i zahvalio kompanijama koje, kako je rekao, ulažu u decu Srbije. 

Ambasador SAD u Srbiji Kajl Skot istakao je da je potpisivanje Ugovora o donaciji 75 laptopova odličan primer javno-privatnog partnerstva koje ''treba da bude put za Srbiju u budućnosti''.

''Kada mi je ministar Šarčević na sastanku početkom marta rekao da nedostaju laptopovi, obratio sam se Američkoj privrednoj komori i u roku od pet dana javile su se firme koje su pomogle i pokazale društvenu odgovornost'', naveo je Skot.

Ambasador smatra da bi slične donatorske akcije u Srbiji bile efikasnije kada bi privrednici u tom slučaju bili oslobođeni poreza kao što je, kaže, slučcaj u SAD. 

"Ove četiri kompanije platile su PDV od 20 odsto na svaki laptop, da je zakon u Srbiji drugačiji, danas bismo možda donirali 90 laptopova. Voleo bih da ohrabrim vladu i parlament da možda razmisle o promeni zakona'', kazao je Skot.

Zahvalio je kompanijama na doprinosu školstvu u Srbiju kako bi nove generacije, istakao je ambasador, bile konkurentne u 21. veku.

PISA istraživanje je najveća međunarodna procena znanja 15-ogodišnjaka, a u ovogodišnjem ciklusu učestvuje 80 zemalja među kojima je i Srbija.

Ovim testiranjem se osim matematičke, jezičke i naučne pismenosti, ispituje i finansijska pismenost učenika rođenih 2002. godine, a rezultati testa biće poznati krajem 2019.

Nakon sprovedenog testiranja Ministarstvo će, kako je najavljeno, donirane računare rasporediti po školama u Srbiji.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 21. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара